sekmadienis, sausio 11, 2009

Palestina: gėdinga masinė savižudybė


Karas, kraujas, žuvę vaikai - visa tai susuka galvas ir niekas nebesistengia atrasti priežasties. Deja, jos nesupratus, neįmanoma ką nors racionalaus mąstyti. Karas nėra gerai, tačiau vakariečiai negali suprasti, kodėl po to, kai Izraelis paliko Gazą ir pareiškė, kad nenori su ja turėti jokių reikalų, palestiniečiai vis tiek metai iš metų apšaudo Izraelį raketomis, puikiai žinodami, kad kils karas.
Žuvę vaikai ir moterys nėra gerai, tačiau pirmiausia reiktų klausti, kodėl šis konfliktas vis įsipučia?
Bostono profesorius Ričardas Lendsas atliko tyrimą, kodėl arabai nenori pripažinti Izraelio. Profesorius pabrėžia, kad palestiniečiai visai kitaip mato konfliktą. Vakaruose tikima, kad konfliktą galima išspręsti tokiomis priemonėmis kaip "taika už žemę", arabai šį konfliktą priima kaip "garbės ir įžeidimo" ir taika gali būti pasiekta tik po "įžeidusios" pusės sunaikinimo.
Kokia garbė ir koks įžeidimas?
13 amžių islamas matė žydus tik kaip savo neribotos valdžios subjektus.
Beprotiškas arabų akimis pažeminimas yra tame, kad žemės islamiško pasaulio centre teko ne galingam priešui (sakykim, europiečiams ar JAV), o žmonėms, kuriuos jie valdė. Atsisakydami pripažinti Izraelį, arabai atsisako pripažinti, kad patyrė daugelį pralaimėjimų prieš mažą tautelę, kurią jie valdė. Kol jie nepripažins Izraelio, jų supratimu "garbė" gali būti atsatyta - tereikia sunaikinti priešą.
Ričardas Lendsas teigia, kad vilčių išspręsti šį konfliktą nėra:"Bet kokia Izraelio pergalė reiškia pažeminimą ir įžeidimą arabų ir visų musulmonų".
Vakariečiai mano, kad Izraelio apšaudymai yra neprotingi ir savižudiški, tuo tarpu arabų akimis, kol yra nors vienas raketų paleidimo taškas,apšaudantis Izraelį, jis - tik laikinas darinys musulmonų kraštuose.
Pagal MIGnews.

2 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Jooo... Matyt pasaulio pabaiga ateina. Vokieciai prekiauja... Zydai kariauja... Ne i gera visa tai :)
Arturas

Anonimiškas rašė...

Geras pastebejimas, Artūrai:)Vienintele viltis, pridurciau, lietuviai, jie tokie pat nelaimingi visais laikais:)