pirmadienis, lapkričio 24, 2008

Apie kultą

Nežinau, ar iš žodžio “kultas” atsirado žodis “kultūra”, tiesiog spėju. Jei taip, tai lietuviai yra didžiai kultūringa tauta, nes praktikuoja daugybę skirtingų kultų. Nekalbu apie religinius kultus, nors ir jų yra pakankamai, tačiau jie yra matomi, o juos praktikuojantys žino, ką daro. Mane domina tie kultai, kurie nematomi iš pirmo žvilgsnio, tačiau kaip kobros animaciniame filmuke “yra visur. Kokius gi kultus praktikuoja lietuviai.
Krepšinis? Žinoma, privalomas kultas. 100 gramų? O kaipgi, labai paplitęs ir labai garbingas užsiėmimas. Pavydas? Irgi turi savo pasekėjų. Blogo gyvenimo ir krizės? Gausus kultas. Žodžiu, lietuviai turi liguistą polinkį kultu paversti bet ką.
Nesakau, kad visi kultai yra tik ironijos verti. Sakykim, mokslo. Tik pagirti vertėtų lietuvius, šitaip išplėtotas kultas. Prasideda nuo darželio, toliau visokios mokyklos, profesinės, aukštosios, kolegijos. Žodžiu, uolus šio kulto pasekėjas tik apie 30 – uosius savo gyvenimo metus gali jaustis atlikęs pareigą ir imti gyventi savarankiškai. Bet ir to negana, vėliau būna kvalifikacijos kėlimai, projektai ir net senjorų mokymas.
Tačiau visi kultai turi savo stiprėjimo ir silpnėjimo amplitudes. Tuo labaiu, kad švietimo sistema per 12 praleistų mokykloje metu neišmoko daugiau kaip pradinė, o aukštąją baigęs žmogus turi emigruoti taip pat, kaip ir vos baigęs pagrindinę.
Šiemet pranešta, kad pirmi metai, kai stojančiųjų į aukštąsias mokyklas Lietuvoje sumažėjo. Tai jau signalas, kad žmonės susigaudė, kad besaikis mokslo garbinimas, deja, negarantuoja nei sėkmės, nei laimingo gyvenimo.
Nors neturime Luvro ar Ermitažo, kultūros pavydėti mums galėtų visą Europa.

6 komentarai:

Anonimiškas rašė...

"Nesakau, kad visi kultai yra tik ironijos verti. Sakykim, mokslo."
Žinai, kas juokingiausia? Protingi žmonės tankiai kalba, kad mokytis reikėtų ne visiems, kad reikia ir gerų darbininkų, gerų specialistų, kad tai nėra blogai, bet... Ar matei nors vieną protingą žmogų, kuris NORĖTŲ, kad jo nuosavas vaikas nebūtų baigęs universiteto? :0)

Anonimiškas rašė...

Gera klausima uzdavei, Mamka, as tai manau, kad mokslas tikrai ne panaceja. O dabartiniumetu uzbaigti aukstaji ne taip ir sunku.Nezianu del savo vaiku, bet ko gero buciau uz tai kad baigtu:)

Anonimiškas rašė...

"Blogo gyvenimo ir krizės? Gausus kultas" :0)
Krizė... Protingi žmonės sako, kad tai per daug išpūstas reikalas... Aš jums pasakysiu- ne, susiduriu su ja kasdien.
Pav. sugedo mano vandens skaitiklis. Nuėjau į „vandenis“, paklausti, ką daryti? Ir, pakalbėjus, supratau- KRIZĖ! Juk kas atsitinka per krizę: žmonės bijo prarasti darbą, todėl stengiasi dirbti produktyviai ir efektyviai. Taigi, brangieji, kadangi jiems norisi visa tai pasiekti, man buvo liepta nusipirkti TINKANTĮ skaitiklį (kitaip jie neįdės) + darbas bus 46,-lt. O skaitikliai anaiptol ne visi vienodi, jei žinot. Nupjauti ar pridėti vamzdžio galo jie negalės, juk darbai spaudžia... Pasakiau, kad galėčiau pati pasikeisti, tiek ten to ir keitimo, bet jie perspėjo, jei keisiu pati, tikrai iš pirmo karto nepriims, plombų neuždės, kainuos daugiau... Ką gi, KRIZĖ... Kiekvienas turi dirbti savo darbą...
Susinervinus galvoju paguodai apelsiną suvalgysiu. Ir ką? O tą... Netyčia sėklą kandau, dantis pabrakšt ir įskilo. Krūminis. Gilyn, išilgai šaknies... „KRIZĖ“- pagalvojau, reik taupyt. Gal pati... Susiradau replikes ir, susikišus į gerklę, prieš veidrodį pusę val. bandžiau išsilupt tą gabalėlį. Nieko... Skauda visai ir kraujo litrai :0) O kaip tą stomatologą šiom dienom pasiekt, aš gi dirbu irgi darbo valandom. Susinervinau. Mintyse vietoj „Krizė“ ėmė skambėti žodis iš Š raidės. Taigi, galvoju, eisiu pas Jus, pasiguosiu, kad tikrai visur Š..., oi t.y. KRIZĖ... :0)))))

Linas rašė...

Nu Mamka, tu kaip magnetas visokius nesusipratimus trauki. Nu uzuojauta taui dėl danciaus. Žinok, tavo gabumais medicinos sritį aš neabejoju, bet jei netyčia pastosi, tai nors ir krizę gimdyti vis tiek į ligoninę važiuok:)

Anonimiškas rašė...

Uf, ką tik su santechniku kariavau :0) Reik eit darban, tai prisakiau, kad dar tris šlangutes prisuktų-60lt. paprašė! Blemba prisisukčiau pati, bet laiko man per mažai, nespėju, o vanduo užsuktas, nėr kada laukt, neturiu kada į senukus važinėt, iki vakaro dirbu. Ir dar pareiškė, kad sifono dalį reik keist, tai kaip mažam vaikui išaiškinau, kad nereik, kad ten tik vienas varžtelis nelaiko, reik tik veržliukės! Iš pradžių kaip į durną žiūrėjo, bet paskui jau pamatė, kad esu teisi, tai sutiko. O būtų nupirkęs! Ir dar akis išvertęs, ką čia boba moko! O veržliukė pasirodo irgi problema, matai jam į garažą reik dėl jos važiuot... Sakau senukuose šlangas pirksit ir paimkit. Tai, matai, senukuose į kitą aukštą reik lipt, laiko daug užtrunka... Žodžiu, žiauru ir juokinga... :0)
Sūnui liepaiu į mokyklą neit, tegul "dabos" :0) Reik eit dar pinigus išsikeist, nes jei tik paliksiu stambesniais, tikrai santechnikas grąžos neturės... :0))))
O dantis, nieko, palauks :0) Kitą savaitę laisva bus šiokiadienį, tai bandysiu kur nors nueit, kad išluptų. Bet paprasti stomatologai netraukia, turbūt reiks dar šviest, ar visą traukt, ar dalį, tik vargas... Reik vakare per rajoną pereit, gal už dyką išmuš... Tpfu tpfu tpfu... Kad neprisikalbėčiau :0) O tai pas mus jau taip, pas mus gali... :0)

Geriau jau imsiu galvot apie Kalėdas... Kas ko norėtų dovanų... Aš tai nieko nenoriu, bet įdomu, ką kitiems pas mus atneš senukas. O aš vešiu atiduoti, bus smagu. Reik senuko "užprašyt" :0) dovanų draugei, vaikam, močiutei, dėdei, tėvam, sesei, jos vaikam ir dar šuniukui, ir dar kitiems... :0)

Unknown rašė...
Autorius pašalino šį komentarą.