penktadienis, gruodžio 28, 2007

Katalikų bažnyčia aižėja - kai kas naujo

Kadangi protestantų judėjimas sakoma yra susikaldęs į daugybę įvairių šakų, katalikai mėgsta pabrėžti, kokie jie vieningi ir kaip išlaiko vienybę.Esą vienintelė problema su tais, kurie nori senųjų mišių - lefebristais. Deja, besididžiuojantys turbūt nieko nežino - visų pirma pati katalikybė žymiai daugiau susikaldžiusi negu įsivaizduojama. Tiesa, gal to išoriškai ir nesimato. Tačiau, manau, kad ateina laikas, kai tai ims matytis.
Katalikų bažnyčia Afrikoje skyla - pagrindinė priežastis yra nepasitenkinimas celibatu. Kalėdų išvakarėse paskelbta, kad sukuriama nauja bažnyčia "Apaštališka nacionalinė Zambijos katalikų bažnyčia", taip prieštaraujant prieš Romos katalikų bažnyčios taisykles, draudžiančias šventikams vesti.
Naujoji kongregacija prisijungė prie "Apaštališkos katalikų bažnyčios", kuri buvo įkurta Brazilijoje 1945 metais. "Mes nusprendėme grįžti prie pamatinių bažnyčios vertybių - šeimos", -pasakė vyskupas A.Musonda, naujos bažnyčios vadovas.
Ir manau, kad tai tik pirmieji daigai. Sistema pati nesireformuos, kol to nesiims žmonės. Tą ima suprasti ir patys katalikai, pavuzdžiui Austrijoje veikianti pasauliečių organizacija "Mes esame bažnyčia".

3 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Sveikas Linai,
Na matai, skyla, byra... Jau nuo kokiu 1054 metu...
Su lefebristais ir senkatalikiais problemu nera. Reikejo sekti naujienas is krikscionisko pasaulio :P jau puse metu, kaip yra isleistas dokumentas del liturgijos organizavimo lotynu kalba pagal senaji rita (suprask apeigas). Celibato problema labiausiai domina visus isskyrus Ktaliku Baznycia. Pastebeta, kad tuo labiausiai domisi moterys :)
Kagi, sviesim tamstele. Celibatas yra juridinio susitarimao tarp Romos Kataliku Baznycios ir kunigo viena is daliu. Pagal ja kunigas atsisako santuokinio gyvenimo ir seimos (nepainioti su vienuolisku skaistybes izadu!).
Pats celibatas NERA tikejimo tiesa, bet yra Baznycios vidaus tvarkos dalykas, kaip pasakytumet sistemos dalis :))) Is to isplaukia 2 faktai.
1. Siuo metu Baznycia mano, kad celibatas reikalingas, taciau tai nereiskia, kad po metu jo neatsauks :)) (noretumet :P)
2. Kuomet kunigai nesilaiko teisinio susitarimo ir kaip lietuvos ryto skaitytojai zino :) uzgyvena vaiku ir moteriske yra taikomos nuobaudos. Teisiskai viskas tvarkinga :) Bet tada "bausti" kunigai lieka nepatenkinti, suranda zmoniu kurie ir nemegsta sistemos :) ir pradeda maisyti kose... Tolau vyksta kaip vaiku megstamoje daineleje... ozys male, ozka pikliavojo... Atsiranda nesanciu vandens ir kepanciu... :) To pasekoje atsiranda vedusiu kunigu parapijos... baznycios...
Va kaip ir pas reformatus... susiejo trys kunigai ir baznycia.. :( Liudna, bet sventimu sakramento neatsauksi...

Arturas

Linas rašė...

Sveikas Artūrai, na jei jau taip viskas teisiškai sureguliuota, tai liux. bet priminsiu, kad romėnų teisė, kuria vadovaujasi KB turėjo vieną principą"Tai, kas teisinga", kitaip sakant joks įstatymas, jei prieštarauja žmogaus prigimčiai, nėra teisingas.
Šiuo atveju celibatas nėra vien KB dalykas, nes KB skelbiasi organizacija, kuri yra už šeimą, jaunimo auklėjimą ir t.t. Iš to išplaukia, kaip tu sakai, kei dalykai:)
1.Nenormalu, kad šeima rūpinasi organizacija, kuri yra prieš šeimą iš esmės - priverčia savo narius atsisakyti kurti šeimas.
2.Be šeimos kunigai neturi žalio supratimo, kas ta šeima, kas tie vaikai, su kuo susiduria paaugliai ir t.t. Tai tas pats, kas aš imčiau vadovauti naftos gavybai. Teoriškai žinau, kad kažką iš kažkur siurbia:)

Ir pabaigai - niekas neturi teisės nustatyti kitą tvarką negu ustatė Dievas. Jei kažkas mano kitaip - ši organizacija ne nuo Dievo. Tai kažkas panašaus į eimą, kur įvairios interesų grupės žaidžia sau naudingą žaidimą ir priima įstatymus. Sakykim, susirinko ne 3, o 700 kunigų ir nusprendė, kad dėl sakramentų ir šventinimų:)
Ne bažnyčia šventina, o tas, kuris pašaukia žmogų, ne bažnyčia suteikia, o Tas, kuris pšaukė. Jei yra kitaip, tai mes turim organizaciją be Dievo - mes puikiai be jo išsiverčiam.Toks vienuolis manęs kartą klausė:"Iš kur tu žinai, kad Dievas yra ir kad Jo žodis tikras?":) Matosi, žmogus gyvena sistemoj ir atvirai dėsto - mūsų nutarimai svarbesni už Bibliją.Ar nutarimais priimami sakramentai ką nors reiškia?Juridiškai, kaip pasakytum, taip, praktiškai -nulis.
Biblija sako "Dievo reikia klausyti labiau nei žmonių"
Sakykim, Dievas yra:) ar tu galvoji, kad viskas taip ir praeis - visi darys kas ką nori Jo vardu, o jis tylės? Tai liečia ne tik KB, bet ir visas organizacijas veikiančias Dievo vardu.
Aš manau, kad ir koks monolitas būtų KB ir kad ir kokia ilga būtų istorija tam ateis anksčiau ar vėliau galas, pats žinai, Biblija sako, kad Dievas nėra šališkas, Jis turi vieną interesą - tiesą.
Tik prašau netapatinti, kad taip žiūriu į KB, nereiškia kad taip žiūriu į katalikus žmones. Sistema neturi pasirinkimo, jai reikia išlaikyti galią, o žmonės gali palaikyti sistemą, bet gali ir tiesą ir Dievo jiems duotas teises. Manau, tas vyksta Afrikoje.

Anonymous rašė...

tikrai noriu padėkoti LAPO mikrofinansui už tai, kad suteikė 19 000 eurų paskolą sergančiam vaikui prižiūrėti. jei jums reikia skubios paskolos, venkite suklastotų skolintojų ir kreipkitės tikros paskolos bendrovės el. paštu lapofunding960@gmail.com
„Whatsapp“ +447883183014