penktadienis, gruodžio 07, 2007

Dž.Orvelo “gyvulių ūkis” praktiškai

Šį kartą padėtas taškas – Lietuvoje Orvelo “gyvulių ūkis” įgyvendintas praktiškai, nes Konstitucinis Teismas pareiškė “Netradicinės bažnyčios ir religinės organizacijos gali turėti mažiau teisių nei pripažintos tradicinėmis. Tokį reglamentavimą įtvirtina šalies Konstitucija”. Taigi Dž.Orvelo knygos teiginiai tapo realybe.1.Visi gyvuliai yra lygūs.2.Kai kurie gyvuliai lygesni už kitus.Pagal įstatymus, valstybė pripažįsta devynias tradicines religines bendrijas. Būtent joms Seimas gali nustatyti tokias teises, kurių neturi tradicinėmis Lietuvoje nesančios bažnyčios ir religinės organizacijos, sakoma ketvirtadienį paskelbtame Konstitucinio Teismo išaiškinime.Juokingiausia, kad toliau sakoma:” Diferencijuoto teisinio reguliavimo nustatymas savaime nereiškia, kad vieni tikintieji yra diskriminuojami, o kitiems teikiamos privilegijos”.Leiskit paklausti, o ką tai reiškia?Ar tai, kad vienos bendrijos atleidžiamos nuo mokesčių, joms mokama už pastatų rekonstrukciją, kunigų soc draudimą ir pensijas, tikybos mokyma ir t.t., o kitos TURI mokėti mokesčius ir jos neturi faktiškai jokių teisių. Aš nesu už tai, kad visi privalo mokėti ar nemokėti, matau tik aiškų vienos demominacijos, būten Vatikano statytinių lobizmą, kuris pasiekė ir Konstitucinį teismą. Absurdas, kad valstybėje vieni žmonės iškelti virš kitų ir tai įtvirtina Konstitucija ir konstitucinis teismas. Sakė, komunistai buvo blogi, tačiau tokių absurdų nebuvo – ten bent deklaravo, kad visi “tarybiniai piliečiai lygūs”, o nepriklausomoj Lietuvoj atvirai rėžiama – tu tėvynėje turi mažiau teisių.

Nieko nesakyčiau, jei kalba būtų apie saviraišką, tačiau tai, kad turiu mažiau teisių, niekada nesutiksiu ir jokie konstituciniai ar prostituciniai teismai man to neįrodys. jei norima įvesti, o jau taip yra Lietuvoj, turime kalbėti apie aparteido sistemą.

15 komentarų:

R. A. rašė...

Šiaip tai čia nieko naujo, taip gi ir buvo iki šiol. Tik įdomu, kodėl konstitucinis teismas šį reikalą svarstė? Gal tu žinai?

Linas rašė...

TAi labai nauja, nes būtent pabrėžiama, kad Konstitucijoje tai yra, o juk nėra. Pirmą kartą teisininkai parodė, kad diskriminacija yra ir ji teisėta.

R. A. rašė...

O tai pagal kurią Konstitucijos vietą jie taip išaiškino?

Anonimiškas rašė...

šituo dar užsiimsiu, kol kas nežinau.
Linas

Unknown rašė...

Klausi ka tai reiškia?

Loginės gradacijos požiūriu, ne vienas individumas negali kritikuoti banalinių substencijų..... :-)

Argi nematai Linai kaip atrodo konstitucinis teismas. O dar mes juokiamės iš Putino.

Anonimiškas rašė...

Taigi, kad jums neaišku vyrai... jei tai būtų "vatikano lobizmas" gerb Linai, tai katalikybė būtų VALSTYBINĖ religija (zr danijos, norvegijos ir kt pavyzdi)! Pagal istatyma yra tradicinės, valstybės pripažintos ir naujieji religiniai judėjimai..
O mokestinės ir kt lengavatos numatomos ne vien pas mūsų. Beje ir ne vien religinėm org., ir socialinėm ir NVO. O turtiniai klausimai yra ypatingai opus klausimas... Nes ne vien katalikai prie anos lietuvos turėjo pastatų ir žemės...
Todėl jei "vatikano lodistai", susitare su kitais 9 didžiojo religijų dešimtuko nariasis :) pareikalautų grąžinti VISKĄ ir DABAR... ne vien mokytojai gautu pasalpa vietoj atlyginimo, bet ir iki seimo mueitų...
(Kalba netaisyta, Lino nuomonė nebūtinai sutampa su mano :))
Arturas

Linas rašė...

Artūrai, tu nežinai, visos kitos religinės organizacijos moka mokesčius, jos neturi jokių mokestinių lengvatų, kitaip nei NVO. bet kalba ne apie tai - kalba apie lygybę prieš įstatymą. Jinai arba yra arba ne.
O dėl valstybinės religijos, tai ten kur ji yra, ji yra išlaikoma, tačiau valdžia turi teisę kištis į jos veiklą. Lietuvoj katalikybė yra neoficiali valstybinė religija - valstybė apmoko ir išlaiko tikybos mokytojus, vargonininkus, net seminarijas dotuoja, skiria išmokas, remontuoja pastatus, moka socialinį draudimą ir pensijas ir t.t. Bet kokiu atveju lėšų iš valstybės pasiima daugiau negu valstybinės Švedų ar norvegų bažnyčios.
Bet ir net ne tai esmė. Valstybė pasako, kad tu esi mažiau vertingas negu katalikas.Islamo šalyse sutikčiau - bet čia? Beje, nesutikau nė vieno kataliko, kuris gyventų 400 metų:) Tiek mano, tiek bet kurio kito tikėjimas gyvena dabar. Nėra nei senaties, nei patirties:)

Anonimiškas rašė...

Na atsakysiu kajp katalikas. Tai jei liuteronu vyskupas, ar baptistu vyskupas nesugeba pasinaudoti tokiomis pat teisemis, tai jo beda. Tradicine yra ne vien katalikybė. Ju desimt. Staciatikiai, sentikiai, katalikai, graiku apeigu katalikai, reformatai, liuteronai, karaimai, musulmonai sunitai, judejai, baptistai. Katalikai sudare sutarti su Sodra ir moka inasus uz kunigu bazine pensija. Jei vargonininkas dirba baznycioj ir nei jis nei jo seima nezino kas yra sestadienis ir senkamdienis, moka mokescius valstybei tai jis ir gaus pensija kaip vargoninkas. Tevu prasymu galima mokyti tikybos, ir ne vien kataliku. Kad ir muzulmomu... Prasom, tegu tevai raso prasymus svietimo skyriui. Bendruomene randa zmogu turinti atatinkama issilavinima ir pirmyn! Norit baptistu, norit sekmininku... Jei tarptautine adventistu sajunga r kita institucija pasirasys konkordata su LR tai dotuos ir jos seminarija. Gal but problema yra bendruomeniu neveiksnumas? Va reformatai jau trecius metus neissiaiskina kiek lietuvoje yra reformatu Baznyciu... O tu ant visos lietuvoz skiedi tipo va katalikams kaip gerai... Zinoma, kai pinigelius skirsto pagal oficialia statistika (o kataliku pas mumis nuo 81 iki 83 proC.) tada apmaudu, kad katalikai buozes ir kitiems neduoda. Jauciamos tamstoje sovietines tendencijos. Tai jiems duoda viska, o mums nieko... O kodel? Ogi nieks nepraso...

Arturas
Pax et Bonum!

Unknown rašė...

Arturai,

manau, kad tamsta šiek tiek sumaišei spalvas. Man, kaip katalikui, apmaudu, kad katalikai yra lygesni už kitus.

Tu rašai, kad protestantai nepasinaudoja galimybe. Jie, po šio konstitucinio (o gal tikrai prostitucinio teismo (jeigu parsiduodi, tai nesvarbu už ką, galima už pareigas, ar už vardą, ar dar už ką nors...)išaiškinimo, tokios galimybės papraščiausia neturi. Ir trimituoti reikėtų ne tik visai lietuvai (nebekyla ranka lietuvos varda rasyti is didžios raidės :-( ) bet ir visam pasauliui.

AIŠKI, NIEKUO NEPRIDENGTA, KAI KURIŲ lietuvos PILIEČIŲ DISKRIMINACIJA.

Kas keisčiausia - tai vienas iš argumentų, kovojant dėl lietuvos nepriklausomybės - tikėjimo laisvė. Eilini kartą, kai kas tapo laisvesnis už kitą.

Anonimiškas rašė...

Na o man kaip nekatalikui labai aišku, kad šimtmečiais KB neleido niekam laisvai gyventi Lietuvoj ir planuoja toliau niekam neleisti. Sakai neveikslios bendruomenes? Atsibusk, visur KB statytiniai, kurie veiklumą greitai nusodina.
beje, ar žinai, kad Seime jau keli metai guli dokumentai "neveiksnių" metodistų, adventistų ir sekmininkų, tačiau kaskart jie buvo nukišami tolyn, kai isikišdavo neoficialūs suinteresuoti asmenys. Ar reikia sakyti iš kur jie?:) Taigi priežasčių gali būti šimtai, bet pagrindinė vis tiek ta pati - viena įvardinta sistema.
beje, nemoka kunigai ir vienuoliai jokių įnašų:)
Bet čia ne esmė - esmė kitur Katalikai galvoja, kad čia tik neformalų problema, bet labai klysta.Tai žymiai rimčiau. Jei nėra laisvės ir teisingumo šitoj stityje, kuri yra pati imtymiausia žmogui, nebus ir kitur laisvės ir teisingumo Lietuvoj. Žmonės patys atmeta tai, kas teisinga.
Beje, didejantis biurokratėjimas tai rodo - valstybė visur kiš nagus, gūsčiosim pečiai stebėdami teismus - nukentės visi. Taigi,broliai katalikai -už jūsų ir mūsų laisvę:)
linas

Anonimiškas rašė...

Sveiki.
Tai va...
Atrodo gerb. Linai, kad neseniai Davincio koda skaitei ir tau gerokai kale i galva :D Pacio pasiklausius atrodo, kad Kataliku Baznycia yra didziausias lietuvos zmoniu priesas :) Ir pavojus nacionaliniam saugumui :D Aisku panasumas tarp KGB ir KB yra... Bet tik pavadinime akivaizdus :) (neketalikas nesupras ;) )
Galeciau pasakyti, kad valdzios rumuose katalikai lygiai tiek pat nepageidaujami, kaip ir visi kiti. Aisku, kai musu daug, tai mes jega, ir Baznycia eina pries Sodra "pasitikejimo lenteleje" :D Bei kalba garsiai, chebra neturi kur detis... Galiu paguosti tik tiek, kad Baptistai sulauke... Mes nvo 2 metus prastuminejom, su blatu :)

Sodrai kunigai nemoka inasu. Inasas centralizuotai moka tokia administracine istaiga kaip arki/vyskupijos kurija (katalikai supras, nekatalikai isijungs google ir susizinos :) ).

As pazadu pasidometi tuo konstitucinio isaiskinimu. Bet kiek zinau pas musu tokia "tvarka" :) galioja nuo 91m. Ir kure ja remdamiesi uzsienio pvz.

Unknown rašė...

Anonimas gal but ir teisus, bet jis, anonimas, ir nera kam atrasyti, taigi, toks komentaras yra niekinis...

Anonimiškas rašė...

Vaje... Pamirsau pasirasyti. Tiek minciu dejau, kad isgaravo :)

Cia Arturas raso ir auksciau rase :)

Unknown rašė...

Šaunuolis Artūrai.

Linas rašė...

Nu nors vienam žmogui minčių sukėliau:)
Kodo neskaičiau, bet žinau daugiau negu norėčaiu:)