trečiadienis, birželio 20, 2007

Apie išmintį

Nugyvenęs pusę amžiaus supranti, kad esi kažkiek vertingas, turi savo nuomonę, kurią gali išreikšti, tampi išmintingas. Sakote, tai smulkmena, va ir ne. Tai jau žymiai daugiau už tradicinį džiaugsmą, kai dega kaimyno tvartas. Tu jau nesidžiaugi, na gal tik šiek tiek, o tiesiog pareiški nuomonę. Ir taip kiekvienu klausimu. Supraskite, kad tai, jog pareiški nuomonę dar neįpareigoja tavęs ką nors daryti.
Tarkim, sudegė kaimyno tvartas. Atsistoji ir išreiški apgailestavimą.
Sužinai, kad mokyklose plinta smurtas.
Išreiški susirūpinimą.
Išgirsti, jog plinta alkoholizmas.
Išreiški nepasitenkinimą.
Stebi, kaip iš Lietuvos išvažiuoja žmonės.
Vėl išreiški susirūpinimą.
Ar gali kas priversti tave tuos žmones sulaikyt, nutraukti smurtą mokyklose? Ne.
Be to, ir negalėčiau nė vieno iš jų už kojos išlaikyt. Bet jei išreikšiu susirūpinimą, atrodysiu gerai, neabejingai ir net pilietiškai – juk nieko neįžeisiu, nepasmerksiu.Ir apie mane nieko blogo niekas nepasakys, kad man nelaimės kitų nerūpi.
Jau buvau beapsidžiaugias šituo savo atradimu, tačiau ėmiau svarstyti, iš kur gi aš “pirma karta nuo žagrės” išmokau tokių gudrybių?
Turiu pasakyti, kad nusiminiau, nes kai įsiklausai, tai mūsų prezidentas ir dauguma politikų tą ir tedaro, kad nuolat “išreiškia susirūpinimą”. Praktiškai daugiau nieko ir negirdi, kai iškyla kokia problema- “išreiškė susirūpinimą”, “sukėlė apgailestavimą”, “išreiškė nerimą” ir t.t.
Matyt, jau ir aš subrendau politikai.

3 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Valioooooo!!!!!! Kai tik sugalvosi kandidatuoti pranesk! Butinai balsuosiu. Ir zmona ir uosviene paraginsiu :) Dar gali paskaitineti Erlicka, tai ten visokiu patatarimu pradedanciajam politikui esama :)
Bet manau pas mus tai sena tradicija - reiksti susirupinima ir apgailestavima... Sunes loja, karavanas eina...
Arturas

Kristina rašė...

:D Gerai tu cia, Linai:)) Kazkaip sitoj vietoj prisiminiau Jokubo laisko eilutes apie zodzio klausytojus ir vykdytojus... Gal kai as sulauksiu tavo brandaus amziaus irgi tik apgailestausiu:)) Kol kas jaunatviskas idealizmas vercia kazka daryti ir keisti:)) Tik vat velgi susiduri su tu apgailestaujanciu ir susirupinima reiskianciu chebra... Ir tikrai, paloji, pagasdini, o tie kupranugariai varo toliau savo keliu net negalvodami pasukti is kelio...

Mindaugas rašė...

Linai tu tarsi cia pirstu akin :-). Geras.