ketvirtadienis, balandžio 12, 2007

Apie kaupimą

Mama man įdėdavo susukusi į laikraščio skiautę keletą kapeikų ir sakydavo, kad kiek neišleisiu, tiek susitaupysiu.Ir aš šią pamoką išmokau, supratau, reikia taupyti, pasitikėti savimi ir būti ekonomiškai išprususiu.
Taigi, niekad nebuvau iš tų, kurie išleidžia paskutinę kapeiką, rizikuoja, kol rankoje lieka tik laikraščio skiautė – galvojau apie ateitį, kad paskui nereiktų stovėti prie Seimo su plakatu rankoje “Padidinkit pensiją”. Vos Lietuvoje ėmė veikti vadinamieji antrosios pakopos pensijų fondai, kurie buvo plačiai reklamuojami kaip gera priemonė senatvei apsirūpinti.
Iš karto pasirašiau – jau ketveri metai, kaip esu klientas, esu saugus ir užtikrintas, dar ir dėl to, kad man siunčia ataskaitas, kiek mano sąskaitoje yra sukaupta pinigų, kiek uždirbta papildomai.Taigi, paskutinis pranešimas skelbė, kad per 4 metus sukaupiau net 400 litų, o gerieji fondai investavo ir dar papildomai man uždirbo kokį 20 litų. Žinot, brangieji, tiesiog mirštu iš laimės, pagalvojęs apie savo aprūpintą senatvę.
Dar 20 metų tokio taupymo ir turėsiu sukaupęs kokius 2000 litų, žinot, tokia suma, kad net nežinau, kur juos išleisti – Maljorka, Hurgara ar Šarm el Šeihas?Jau nekalbu apie pinigus, kuriuos uždirbs man pensijų fondo investicijos, dar kokius 200 litų galima pridėti drąsiai.
Skeptikai perspėja, kad tiek po 20 metų duonos kepalėlis kainuoti gali, bet kam graužtis iš anksto, svarbiausia padaryti viską, kad jaustumeisi saugiau. O aš taip ir darau, bet dėl visa ko turiu pasiruošęs ir plakatą, tiesa, kas ten parašyta, dar neatskleisiu, palauksiu.

5 komentarai:

R. A. rašė...

Jei nebijai rizikuoti paskutiniu kepaliuku uždirbtos duonos senatvei, gali pabandyti
pasikeisti fonduką.
o gal ir kokių dešimt kepaliukų pasiseks uždirbti ;)

Anonimiškas rašė...

O gal ir baronkos skylę...? :-)

Anonimiškas rašė...

Nesuprantu as tokiu tekstu...
Taigi viskas buvo parasyta juodu ant balto, dar pries pasirasant fonda - kiek sumazes valstybes pensija, kiek % nuo atlyginimo bus pervedama kasmet, koks planuojamas pelningumas ir t.t. Tereikejo pasiskaiciuoti.

Linas rašė...

Dekui Joakimai, o anonimui pasakysiu, kad tikrai tereikia skaityti, pav kažkuris fondas trimitavo kad pelningumas 154 procentai, kai patikrino - vos 3:) Tikrai tereikia skaityti:)

ugne rašė...

o sita tema man labai liudna. vyras pasirase sutarti, as is paskos ir po keliu menesiu i dekreta..... blogiausia kad sutarties nutraukt negalima, o dirbt ar eisiu neaisku nei kada nei kaip.