ketvirtadienis, gegužės 25, 2006

Poezijos langas

Šį kartą palikime teologiją už vartų. Siūlau tiesiog paskaityti poezijos. Visada norėjau padaryti tokį ekskursą. Jaunystėje mano mėgstamiausias poetas buvo, šiek tiek ir dabar tebėra čilietis Pablo Neruda. Galvojau, kad jo «Klausimų knyga» yra tikra poezijos viršūnė tiek išraiška, tiek žodžio prasmių žaismu. Galvojau, kol nepaskaičiau Jobo knygos – va kur originalas, o P.Neruda, deja, padarė kopija pagal išraišką ir modeliavimą.Iš vienos pusės tai mane nuvylė, bet iš kitos – juk radau originalą.
Taigi ir skaitantiems siūlaune analizuoti šitą Jobo knygos 38 skyrių, o tiesiog grožėtis, stebėti logines jungtis, žodžių žaismą ir metaforas. Bent man – tai nepakarojama poezija

Viešpats atsiliepė Jobui iš audros ir tarė:

4 Kur buvai, kai Aš dėjau žemės pamatus? Atsakyk, jei supranti.
5 Ar žinai, kas nustatė jos dydį, kas ją išmatavo?
6 Ant ko pritvirtintas jos pamatas arba kas padėjo jos kertinį akmenį,
7 kai kartu giedojo ryto žvaigždės ir šaukė iš džiaugsmo visi Dievo sūnūs?
8 Kas uždarė jūros duris, kai ji veržėsi, tarsi išeidama iš įsčių?

12 Ar kada nors savo gyvenime įsakei rytui ir nurodei aušrai jos vietą,
13 kad ji, pasiekus žemės pakraščius, nukratytų nedorėlius nuo jos?

16 Ar kada pasiekei jūros šaltinius ir vaikštinėjai tyrinėdamas gelmes?
17 Ar mirties vartai tau buvo atverti, ar matei mirties šešėlio duris?

19 Kur yra kelias į šviesą, kur gyvena tamsa?
20 Ar gali pasiekti jų ribas ir surasti taką į jų namus?

22 Ar buvai nuėjęs į sniego sandėlius ir sandėlius krušos,
23 kurią laikau sielvarto metui, karo ir kovos dienai?
24 Kur yra kelias, kuriuo ateina šviesa ir iš kur pakyla žemėje rytys?
25 Kas nustatė lietui ir žaibui kryptį,
26 kad lytų negyvenamose vietose, dykumose, kur nėra žmonių,
27 drėkintų tuščią ir apleistą žemę, kad želtų žolė?
28 Ar lietus turi tėvą? Kas pagimdė rasos lašus?
29 Kur gimė ledas? Kas pagimdė šerkšną po dangumi?
30 Kodėl vanduo sukietėja į akmenį ir gelmių paviršius užšąla?

31 Ar gali surišti Sietyno raiščius ir atrišti Oriono?
32 Ar gali liepti užtekėti Zodiakui ir Grįžulo ratams jų laiku?
33 Ar pažįsti dangaus nuostatus ir gali juos pritaikyti žemei?
34 Ar gali įsakyti debesiui, kad jo srovės išsilietų ant tavęs?
35 Ar gali pasiųsti žaibus, kad jie išeitų, sakydami: ‘Štai mes čia’?

12 komentarų:

Anonimiškas rašė...

Oi, Lineli, Lineli. Ir izeistas jauciuos, ir pykstu nemazai(tikiuosi, kad tik jauciaus, pykau), ir, ko gero, myliu biski (nu ne taip visai jau, kaip tose Sodomoj bei Gomoroj). Svancas tu ir tiek, kad ir koks sventesnis uz popieziu besijaustum. Laikui begant igijau ir kitu pravardziu. Viena is ju - bambeklis. Nu ir pabambesiu biski.
Kurva tu, kurva (vel nezinau, kaip taisyklingai sudet skyrybos zenklus), negali po tiek metu pamegint savo mintis isdestyt korektiskai? Koks b.... savo isitikinimus primetineja, niekindamas kitus? Jei rasai, kad "as manau", "as tikiu", "as esu isitikines", tai reiski savo pasauleziura, savo vidini santyki su kitais ir aplinka. Jei rasai, kad yra (kategoriskai) taip ir taip - isreiski savo grieztai neigiama poziuri kitaip galvojanciu atzvilgiu, juos, su visom savo mintim, ziniom ir isitikinimais, paneigi. Cia reikia daugiau nei trigubos kontroles, tikro, irodymais ptvirtinto zinojimo, kad kiti klysta. Tikejimo ir isitikinimu tam nepakanka (pagal "plataus supratimo zmones").
Neesu as nei protingas, nei ismintingas. Ziniu bagazas labai skurdus. Retkarciais meginu susigaudyt ir graibytis kas aplinkui vyksta. Dazniausiai sudas gaunas. Bet ka jau savo klystkeliu kelkrasciuose atrandu - nenoriu atsizadet del bet kurio tam priestaraujancio kategorisko zodzio. Ju daug aplink.
Supykau del tavo issireiskimo - diskutavau su fizikais. Kiauliskai pasielgiau, kad perkopijavau tamstos pasisakymus. Galvojau, kad tau del ju geda, kad ten nesuvaldytos emocijos buvo. Bet, kai po keliu menesiu tai pateikei, kaip savo pergale diskusijoj... As asmeniskai, nors ir baiges biologija, diskusijoj apie evoliucija negaleciau dalyvaut, nes nesu su ja pakankamai susipazines. Tureciau kokius metus laiko ja pastudijuot. Tik tada galeciau kritiskai vertint ja sudarancius atskirus teiginius, ju junginiu ir logiskas isvadas. Zinau atskiras detales, zinau keleta ja pavirtinanciu atradimu. Mokslas - ne tikejimas. Viska reikia patvirtint atsikartojanciais eksperimentais, praktiskai pasitvirtinanciais apskaiciavimiais. Evoliucijos megintuvelyje nepakartosi. Gali patvirtint, apskaiciuot, numatyt tam tikra desni, fakta, taisykle - viena taska. Tuos taskus rikiuojant gali sudaryt hipoteze, prielaida, patvirtint teorija. Gali tuos taskus sujungt i neteisinga kreive. Cia ne tikejimas - nauji atradimai daug ka patvirtina arba paneigia. Tiket neuztenka - reikia galvot, tikrint, kelti hipotezes, nepasitvirtinus - jas atmest, nors tam sukisai visas tau duotas lesas ir pora desimtmeciu nuosavo (arba Dievo duoto) gyvenimo. Gyvent visad abejonej. Duok Die, kad nors kas is to, ka meginai patikrint, pasitvirtintu.
Toj diskusijoj buvo pateikta daug irodytu teiginiu, priestaraujanciu tavo nuostatoms (isitikinimams), bet nei vieno ju negalejai paneigt ta pacia kalba. Isizeidei, kad pavadino bemoksliu. Issimokslinimo, kuris reiskia zinias ir ju analize, palyginima, pritaikyma, ten nepademonstravai. Neisdrysai parasyt, kad turi filologini issilavinima, kad neesi susipazines su destomom teorijom? Pradedu bijot, kad pamegai viena puse tiesos, kuri yra tau patogesne. Tikiuosi, kad klystu.
Pries 18 metu kazka vienoj paskaitoj girdejau apie bene La(e)marko pseudoevoliucine teorija, kur buvo aiskinama, kad zirafa uzsimane lapu muo medzio ir uzsiaugino ilga kakla. Tai cia tavo visos zinios apie evoliucija, kad pasiulei uzsiaugint gaidzio arba zasino snapa (ne erelio arba bent gandro?)?
Manau, kad ne tikejimas nuo taves atbaido zmones, o tu pats isigijai tikejima, kaip pakaitala zmonem. Tiki, kaip tiki pagal save, o prie zmoniu reikia derintis pagal juos. Dazniausia - keiciant save.
Bendrauja zmones ieskodami ir atrasdami bendrus dalykus, panasu suvokima. Issiskirt galima tik norint atkreipti demesi i save, arba duodant tikra vertybe, kurios kiti neturi. Jei nusispjauni i visus - gyvenk pagal save, bet turek sazines, ir nemanipuliuok kitais.
Nu cia buvo tik izanga.
Zmogu geriausia pazysti, kai prisigeri, issibuciuoji ir issidauzai snuki. Cia buvo neidealo zodis.
Mamka, vistiek ikisi nosi i sita liuna, nors ir nerasai. Pasiilgau blevyzgu su tavim.
Lineli, grindis slifuoji puikiai. Galvojau nevaziuot, bet, pamates nuotrauka, nusprendziau atvaziuot, nors ir nepriimtum. Begu i paskutini autobusa. Iki.

Linas rašė...

NU jau galvojau, kad nebeparasysi, kad suvisam supykai:) O apie atvaziavima, tai ir nenesvajojau. Zianu, kad nesu geras berniukas, tai manys neauklek taip stiriai,bo jauciu, kad noresi preparuoti kaip pele:)Zinai, tik tiek pasakysiu - zmones karatis pasikeicia:)

Anonimiškas rašė...

Artistai :0)))) As nerasau, nes mano kriksto sunu tik siandien po operacijos is ligonines israse, turejau pas ji vazinet, o dabar is drauges mergaites ka tik gryzau, ta maziuke irgi is ligonines vakar gryzo, o mamai dirbt reik, neturejau per didelio noro rasyt :0)
Del Lino isitikinimu, tai man gi tas pats, as savo turiu " rozines spalvos" :0) Kartais daugiau ar maziau jis mane uzknisa, bet as siaip kantri :0)
Be to, man vyras suniuko neleidzia laikyt, dar kai pasakiau, kiek kainuotu, tai pasisaipe, tipo galiu pirkt, zino, kad neturiu pinigu. Bet jis nezino, kad as beveik visada galiu gaut tai ko noriu, bent jau tokia suma pinigu, man bet kada bet kas is draugu paskolintu. Bet ai... Nors is tikro tik vienintelio dalyko negaliu gaut, ko tikru tikriausiai noreciau :0)
Su tuo prisigerimu, tai idomu. As paskutiniu metu beveik negeriu, tik ten vyno ar sidro. Bet cia viena kart pasiutau, nuejau nakti nusipirkt snapso ir sugalvojau, kad vyras mane uznervino ir as jam pasakysiu viska, ka jis man blogo padare per gyvenima :0))) Nugeriau truputi, spejau pasakyt gal kelis sakinius, nes paskui visa nakti bliuda apsikabinus miegojau :0) Jau taip buvo bloga, kad nieko nespejau pasakyt, o svarbiausia pamirsau ir ka pasakiau. Bet matyt kazka gero :0), nes vyras po to viska pabaige (alkoholi) isgert ir ryte savo telefone puses telefonu neradau :0)) Taip kad reik dar moket gert, kad spetum issibuciuot ir snuki issidauzyt... :0)

Anonimiškas rašė...

Vakar rasiau po bendradarbio gimtadienio. Si ryta paciam buvo idomu paskaityt ka prikuriau. Ziuriu, kad visai nieko. Gal kiek mintys nesukoncentruotos, vietomis kartojasi, bet siaip likau visai savim patenkintas, nes rasymas man tikra kancia. Turiu tokia slpnybe isgeres - daug kalbet ir isdet kas ant dusios guli. Padeda, bet retkarciais tenka gailetis. Bendradarbiai juokiasi, sako, kad su buteliu is paskos reikia vaiksciot, norint su manim normaliai pasneket.
Kas ten, mamka, per ligos visus uzpuole? Tikriausia vitaminu trukumas vis dar jaucias. O apie snukiu dauzyma, tai cia jau perkeltine prasme. As pries smurta (bent jau savo atzvilgiu). Kad prisigert, tai kartais ir poros stikliuku uztenka, deja.
Ryt vaziuoju i kurso susitikima. Siemet jau 15 metu, kai mokslus baigem. Bus idomu vel chebra pamatyt: paskutinis susitikimas buvo bene pries 3 metus. Iki kitos savaites.

Linas rašė...

Nu va, susitiko seni alhoholikai, kaip mano sūnus sako, pasikalbėjo, patirtim pasidalino:)
Mamka, siaip zinok neidelas, va ir as psichoanalitiku pabusiu, antra pagal svelnuma butybe po triusiuko, uz tai kartais leksikonu dangstosi:)
O del suns, nu nezinau ar jau cia uzsibresi padaryt savo ir igyvendinsi. palauk kol kas padovanos:)

Anonimiškas rašė...

Del suns, tai aisku nepirksiu, as nedarau namie problemu del savo noru :0) O be to kai noriu, as moku vyra apgaut, pav. prikeliu ji 3-ia nakties ir sakau: "zinai, va dzinsiukus maciau neblogus, gal ryt nusipirksiu" Jis aisku kainos per miegus neklausia :0), o kai ryte paskambina kur prapuole visi pinigai, tai tada ir pasakau kaina... Bet as ne falsyva, is tikro tik karta taip pasielgiau :0)) Tai va. O dovanoto suniuko man nereik, nes as noreciau butent toiterjeriuko, o ner tokio zmogaus, is kurio priimciau tokio brangumo dovana ir ner tokio, kuris padovanotu :0)

Anonimiškas rašė...

o kiek tas tavo toiterjeriukas kainuotu? atsiprasau uz dieletantizma?

Anonimiškas rašė...

Robertui :0) Normaliai kainuoja, kaip visi veisliniai sunys. Manau su dokumentais apie 1000 ar daugiau, o be dokumentu apie 400-500 lt. Tai ner daug pagal kitu sunu kainas, bet man tai daug. :0) Apsieisiu be suniuko, tiek to, seniai pripratau atsisakyti begales savo noru ir ideju :0) Seima tai ne vienas zmogus, deja...
Be to siandien pagalvojau, kad visdelto reik keist kai kam mokykla is vaiku, man labai del to negera, net pykina siandien po teisybei, net nezinau, i kur reiks det, tik zinau, kad ir suknisciausioj mokykloj bus geriau, negu dabar. Nu bet jau cia ne i tema :0)

Linas rašė...

Nu lietuviska pedagogika daug neteko, kai palikau mokykla, bet Mamka galiu nuraminti - jei bloogai, varykit kuo greiciau, kol vaikams koks sindromas nesusiformavo. Kartais pakeisti aplinka, nors vaikams ir nelengva, bet sveika. bet sprendziant pagal tavo harakteri, jie irgi judrus ir nieko jiems nenutiks, greit prisitaikys:)

Anonimiškas rašė...

Nelengva keist mokykla. Man buvo gerai keist, as kitokia, vaikai kitokie...Nenoriu apie tai kalbet...

Linas rašė...

Suprantu. Bet jei reikia, keisk. As irgi keisiu, jei vaikams bus blogai.

Anonimiškas rašė...

Siaip tai Kauno mokyklose tragiska padetis. Dvasine prasme - turiu omeny. Jau daug is ko teko girdeti. As savo vaikeli, ko gero, leisiu i kokia nors kaimo mokyklele. Kiek matau, dirbdamas prevencini darba ir vazinedamas po ivairias mokyklas, tai Kaunas jau pbaigtas :-( Kaimuose dar atmosfera geresne. Taigi, mamka, laikykis. Visko dar gali buti siame gyvenime. Laikai, kaip ne kaip, paskutiniai.