penktadienis, gegužės 19, 2006

Palindus po abitu

Nu patirčių turime visokių... Turėjau labai įdomią patirtį su pranciškonu. Šiaip jie Lietuvoje vaidina ekumeninius balandžius, skleidžia meilę, mokslą ir kitus gerus dalykus, pranciškonų žvaigždės žiba televizijoj, o jų bažnyčioj Vilniuj lankosi visa grietinėlė. Taigi, super opinija, super gėris ir pagarba.
Visada sakydavau, kad jei nori sužinoti, ką iš tikro mano žmogus, įpykink gerai, viską pasakys. O mano charakterio bjaurumas tai leidžia atlikti be problemų:)
Aš pataikiau ant patyrusio ekumeninio pranciškonų vadybininko – jis puikiai įvaldęs schemą – mes visi broliai, aš padarau nuolaidą čia, tu padarai nuolaidą ten, nekreipi dėmesio į Biblijos iškraipymus katalikybėj, ir – mir, družba, balalaika:) O koks nuoširdus, koks atviras, koks dušią išverčiantis – tiesiog pradėjau jaustis kaip dramblys porceliano parduotuvėj su savo natūra.
Tačiau diskutuojant stebėjau, kaip kaista atmosfera, kai nepriimi nuolaidų ir nesitrauki nuo elementarios tiesos, kaip Jėzus sakydavo:“Parašyta...“.
Galiausiai jis pratrūko kad net man žabtai atvipo:"Susikišk tą savo Bibliją, kur nori...“, „Susikišt patariu tą sugadintą makulatūrą, kurią turbūt esate prisibraukę, kad net negalite matyti originalios tekstų prasmės per tuos savo mąstymo atspindžius!.. Kažkada ir aš taip dariau. Paskui turėjau sudeginti tą NT“.
Tokiam didžiam ekumenistui nėra reikalo priminti, kad tai ne tik mano Biblija, bet ir jo Biblija, o susikišti,vadinti "sugadinta makulatūra", tuo labiau deginti Dievo žodį – primena komunistų metodus, jau nekalbant apie tai, kad vadinasi pats krikščionimi.Jei kas negerbia Dievo žodžio, vargu ar gerbia patį Dievą. O ką gerbia ir dėl ko dirba? Dėl sistemos, visas jų pasitikėjimas sistemoje, visas jų ekumenizmo tikslas - grąžinti visus pabėgėlius į sistemą.
Biblija tokius žmones vadina „vilkais avių kailyje“ - tyras ir gražus avinėlis, kai grobio negauna, praranda kantrybę -šmakšt kailį nusimeta ir pamatai nasrus. Tai va ir pamačiau, kas slepiasi iš tikro po pranciškonų abitais. Nieko naujo – visais laikais taip buvo ir bus toliau. Veidmainiška sistema gimdo į save panašius ir nieko daugiau.
Jei iki tol tik teoriškai įsivaizdavau, ką reiškia susidurti ir kas toks yra pranciškonas ar jėzuitas, tai dabar praktiškai pamačiau. Ta prasme patirtis labai gera ir neįkainojama.

14 komentarų:

Anonimiškas rašė...

Cia apie tai, kaip Linas diskusijoj apie evoliucija dalyvavo (kur jam del fiziku buvo geda?). Isrinkau tik Lino pasisakymus, jo evoliucijos paneigimo argumentus. Pasako labai daug. Visa diskusija galima paskaityti: http://www.kkb.lt/forum/about103.html

Linas: Nu sveiki, cia tas Linas, kur be išsilavinimo ir kliedesius rašo. Jei turite pta ir gryybukas pretenziju, prasom sakyti i akis, o ne kazkur kazkam ir kazkas. Arturas Kisas -škotu anatomas ir antropologas.

Kiso vardu yra pavadintas nervu rezginys prie sirdies, jei jau kalbet apie zymuma. Uztenka?
Beje, reikia isiskaityti - jis kaip tik yra evoliucijos salininkas ir sukurima(kad Dievas viska sukure) laiko visiska nesamone.
Taciau pripazista ir tai, kad evoliucija tera teorija, paremta irgi tikejimu;) taigi pretenzijos ne man, o tavo broliams ateistams;)

Na as manau, kad isties sita tema yra aktuali, juk jeigu zmonems metu metus mokykloj kale, kad is dumblio isaugo lydeka, o is lydekos - varna, ne tai lengva imti galvoti kitaip. Ir Maskva ne per diena pasistate, taip sakant. O sita tema isties issukis visai pasauleziurai, beje, ir mus patiems;)

Nu nebaiges as nieko, tumsus kap kapas. Nu ir ka tai keicia? Norit pasakyt, kad be keliu metu studentu bendrabuciuose tusantis ir geriant alu zmogaus nuomone nieko neverta? Mano kaimynas 4 skyrius tebuvo baiges, o visi eidavo kalust jo patarimo. Mokytumas yra labai salyginis dalykas. Kas projektavo kelius ir kas per kapines kelius tiese, o antkapiais isgrindė kelius ir laiptus nuo Tauro kalno Vilniuj? Bemoksliai? Ne, tai padarė žmonės, turintys aukstaji issilavinima.

As ne prisipazistu, bet palaikau tamstos nuomone kad nenusiviltum savimi. Mes, teistai, zmones saugom nuo stresu;)
beje, jei dar mane kuo kaltini, prizipazistu avansu, kad tik teisus jaustumeisi;)

Pta, taip ir neparasai, ar tavo proteviai, baige aukstaji, buvo pauksciai ar varliagyviai;)

Pripazistu, kad esu be smegenu, alia tu,Pta, taip ir neatsakei, ar nesi is pauksciu gimines?
As rimtai, man, pavyzdziui, gaidziai labai grazus pauksciai, galiu lazintis, kad prie tavo gimines saknu prisideje, karingi tokie. Ar klystu?
Nu man reikia suprast, is ko tu kiles, turi pasakyt aiskiai.

As rimtai, man, pavyzdziui, gaidziai labai grazus pauksciai, galiu lazintis, kad prie tavo gimines saknu prisideje, karingi tokie. Ar klystu?
Nu man reikia suprast, is ko tu kiles, turi pasakyt aiskiai".
Nu kiekvienas evoliucija tikintis turi isisvaizduoti is ko yra kiles. O ka - gaidziai tau nepatinka? Turi ka nors pries siuos paukscius?
Tai buk geras paaiskink, is kur atsiradai, jei jau ne is gaidzio;)

Nu tai atsakysi ar ne i klausima, is ko kilai?
Gerai, supratau, gaidziai nepatinka, o kaip del zasinu?
Cia gal geriau butu?
Jei ir tai nepatinka, dar yra antinai, kalakutai, varnos, didieji baubliai ir kurapkos - arsenalas, Pta, platus - rinkis. Tik atsakyk kaip vyras is ko kilai.

Nu ne. Bet atsakymo laukiu. Pateikiau sarasa, pasirink ir neissisukinek. Ar pereiti prie kitu gyvynu tavo proteviu ieskant?

Grybuk, ar tave spausti su kanopiniais;)?

Klausyk, tu net vardo savo bijai parasyti, tad apie pasislepima kol kas nekalbek;) Yra toks rusiskas posakis"sabaka lajala na diadiu frajera". Ar jau cia tavo gyvenimo uzduotis kitus izeidineti?
Taciau atsimink, kad ir kokie zodziai sklinda is anonimo - neskauda, nes jis -zmogus be veido ir zmogus ne savasties, tiesiog anonimas, o anonimo ir pyktis anoniminis, be atsakomybes pries save ir kitus;)

(mano pastaba – Lino pavarde visai ne Ciapas)

Grybuk, mes, religiniai fanatikai, tokie ir esam, kaip parasei. Ar ne ta ir norejai irodyti? Tu gi ilga laika buvai tarp baptistu

Nu Pta, labai didziuojiesi savo issilavinimu? Didelio cia daikto kelis metus atpilti suole aukstosios;)
Gal zinai atveju, kai issilavinima kam nors laimes atnese?
O duomenis gali ir neskelbti, bet kol esi anonimas neatsakai uz savo zodzius.
Visada prasom;)
O Grybukui, nu jai tau viskas aisku, tai ko tu cia kankiniesi su tais fanatikais? Tavo gi visai kita pasauleziura. Ar ziuredama i blogus pavyzdzius nori isitikinti, kad esi teisi? Juk jau matei tu pavyzdziu pas baptistus sociai, kiek suprantu.

Nu Umedele, tavo ir pomegiai;) kad tik smagu, visada prasom, beje, labai protingu niekada saves ir nelaikiau, taigi, cia ne izeidimas.
O pta, jei jau tavo toks isimokslinimas geras, tai paskyk man, kas yra Kanto imanentinis imperiatyvas, to moko visose aukstosiose, nesvarbu, kokia specialybe, kaip supranti, as tai pats negirdejau, cia man pazistami sake.

Sakiau gi kad is pazistamu girdejau;) nieko neteigiu.Bet keista girdeti, kad esrudicija su aukstuoju mokslu nesisieja;)
tai Pta tu toks protingas paaiskink, kaip cia iseina, kad kildini save is zmoniu, sakai, kad zmones atsiranda is zmoniu, o tiki, kad pries tave buve zmones atsirado is bezdzioniu ir taip iki dumbliu?
Kodel dumblis turetu uzsimanyti tapti zmogum?
Ar tu uzsimanes gali tapti raganosiu?

Buvo rytas ir vakaras penktoji diena"
Nu kaip didziai isilavines zmogus galetum gudresni uzdavinuka sugalvoti;)
Beje, ar tu skiri moksline teorija nuo moksliniu faktu?
Evoliucija, kol ji nera patvirtinta, ir tera teorija, taciau ja jau desto kaip pripazinta fakta.
Pasakysi, kad Darvino kikiliai yra irodymas;)?

Nu jai kikiliai sugalvojo pasigamint sau snapus, tai iki rytojaus uzsiaugink sau ragus, paziuresim, jei sugebesi, pritarsiu tavo teorijai. Arba plunksnas gali;)

Teisingai pastebeta, as ir esu lavonas - kazkada miriau, jauciu tu apie sita puse net negirdejai krikscionybes. O kita informacija prienama tik mums, mirusiems, nenuostabu, kad jos suvirskinti negali.

Teisingai pastebejai - nera ne vieno, kuris nebutu numires, jei jis nemire - negali buti krikscionis. Kaip tau kalbeti, kad suprastum? Tai nera labai sudetinga, tiesiog protu nelabai suvoksi. Kalbesiu kaip gyvam;)

Jei vis dar galvoji, kad protas -auksciausias matas... Protu gali suvokti tik tai , kas yra suvokiama.Antgamtinis zinojimas nera proto veiklos rezultatas.
Sis zinojimas atsako i esmini klausima, del kurio vargsta visi pasaulio filosofai - kas as esu.
Protu tu sito niekada nesuvoksi. Ar gali atsakyti, kas tu esi? Guldau galva, kad ne.
Mes skiriames tik tuo.

Tai sakai, tavo geneologijoj gaidziu nebuvo?;0

Nu va tu romesnis man labiau patinki;)

Norejai pasakyti Umedele, i Jona Krikstytoja;)?
Aha, as esu tos pacios dvasios - stai kirvis jau prie medzio saknu;) ir kiti panasus posakiai man labai patinka.

Umedele, jei jau ir pradejau panaseti, tai tu vis tiek nepamatysi;)Norint palyginti ar kopija panasi reikia pamatyti originala. Taigi ieskok originalo, tada ir kitus galesi pagal ji palyginti

O PTA dar gaidziui tris kartus nepragydus, tu mane prisiminsi;)

Umedele, as tau ir nepasakoju, tai tau tevai kazko netinkamo pripasakojo;0

sakiau, kad prisiminsi;)

Galanda kirvius, kalavijus astrius...

Linas rašė...

Nu butu teisybes delei verteje perkelti visa diskusija:) Bet turiu neideala pagirti, kad tiek pastangu idejo nukopijuot i paskaityt.
Kaip saukia, taip ir atsiliepiu:)Ypac internetiniai chuliganai. Ar tureciau daryti kitaip?:)
Beje, i sita diskusija mane pakviete pati, nes nebebuvo kaip apsiginti nuo kai kuriu asmenu.

Pagvildenus klausima apie sparnuociu kilme, diskusija issiseme:)

Anonimiškas rašė...

Linai, isvedus zmogu is kantrybes, jis bet ka gali pasakyti. Ir jis is dalies buvo teisus. O tai , kad tu puikiai isstudijaves biblija, puiku, bet... Nenoriu su tavim gincytis, nes daltonikas niekada nesutars su normaliai matanciu spalvas zmogum del atspalviu... O jei dar prisimintume, kad spalvos, tai tik atspindziai, tai ir dar is kitos puses galima paziuret. Tai va, tarp taves ir kitu skirtumas tas, kad pav. man idomu suzinot apie tai, kas yra spalva is fizikos puses, paskui, kaip galima isgaut ja chemiskai, paskui, kaip tokia spalva galima gaut is gamtos, paskui ka galima isreiksti ta spalva, pav. tapant ir t.t. O tu matai - va, spalva, ir viskas tau aisku...Tau tiesiog uztenka, kad yra tokia spalva, be jokiu islygu.
Ir tu nenori priimti jokios kitokios nuomones, kitokio poziurio, taigi bet kokia diskusija rimtesne butu beprasme :0)
P.S. tegu jau as busiu tas daltonikas, nes as nepretenduoju bent, kad iki galo suprantu teisingai biblija... :0)

Anonimiškas rašė...

Gal pradejau pirmai ne taip, ten as vienuoli turejau galvoj, ne diskusijas... O jei jau pakalbetume apie evoliucija ir apie tai, kad zmones is bezdziones, guodzia bent tai, kad moterys bent jau vystos greiciau :0), o vyrams vis dar perdaug like tu plauku visur, nu ten nosy, ausyse, apzele kai kurie baisiausia... :0)

Anonimiškas rašė...

Paskaicius ta diskusija, del internetinio chuligano (o ne chuliganu) turiu kitokia nuomone:)

Linas rašė...

Ei, Mamka, nu is kur zinai:) sakei taviskis neplaukuotas:)
I patarimas - niekad nelisk vyrui i nosi:)

Linas rašė...

Ei, mamka, o is kur tu zinai, sakiai taviskis aukstesnes issivystymo formos:)
Patarimas - niekad nelisk vyrui i nosi:)

Linas rašė...

Nu kalbat, pagalvojau, cia su manim kaip su UA:)
Gal taip ir yra, platieji:) Bet žinijimas gali būti ir kitoks.
Nu bet viena aisku - jus tikrai zinot kad as matau tik dvi spalvas ir tas abi klaidingai:)

Anonimiškas rašė...

Tai as tau velgi sakau, nepazistu as taves :0), bet is tavo parasymu atrodai fanatiskas ir viskas :0) As nemanau, kad tu klaidingai tiki, jei tau tai duoda daug gero ir padeda gyvent, tik sakau, kad tai nera absoliuti tiesa, mano nuomone :0) Gyvenimas tai ir yra ieskojimas...
" Tik tustuma gali buti pripildyta; niekada nebuk sotus saves." ( T. Guenard ) Tu tarsi visa save jau uzpildei... Jezum... Taip atrodo is sono. :0) Man tai dar nelabai gresia, nes mano makaule absoliuciai pustuste... :0)
Bet tai tavo pasirinkimas... Bet kai pagalvoji apie musulmonu dzihada ar kaip ten ta sventa kara, tai juk jis irgi kyla is didelio tikejimo. Ir jie tiki is visos sirdies. Ir jie mano, kad atrado tiesa tikra ir vienintele.
Toliau - krikscionybe, brukama per prievarta i svetima kultura mano nuomone irgi tampa blogiu. Paimkim pav. kai susimaisius ispanu katalikybei su afrikieciu atsiveztu tikejimu Kuboje visa tai susimale ir tapo Santeria religija. Haityje labiausiai suklestejo vudu. Pacituosiu truputi:

Haičio dvasinės kultūros, kurios ašimi yra Vudu, vystymasis buvo gan neįprastas. Jį galima apibūdinti kaip afrikietiškųjų rajonų, ilgą laiką tiekusių salos plantatoriams prancūzams vergus, tikėjimų ir tuo pačiu europietiškosios kultūros, tame tarpe ir katalikybės, samplaiką. Vergai tyčia būdavo parenkami iš skirtingų vietovių, skirtingų tautelių tikintis, kad tai trukdytų jiems susivienyti. Po 1804m. sukilimo baltieji, tame tarpe ir katalikų kunigai, buvo išvyti iš Haičio, daugelis nužudyti. Po šio incidento Vatikanas nutraukė visus ryšius su Haičiu, jie buvo atkurti tik 1860m. Per šį 56-ių metų laikotarpį Vudu šamanai galutinai įtvirtino Vudu , sumaišydami krikščioniškas idėjas su afrikietiškais kultais. Haitiečių LOA įkūnija katalikiškąją šv. Dvasią, gyvatė Dumballah – šv. Petrą, o Erzulie – mergelę Mariją. Pradėta naudoti panašias į katalikiškąsias apeigas, statulas, žvakes, relikvijas ir pan. Nuo 1860 metų iki pat 1940-ųjų katalikų bažnyčia vedė kampanijas prieš Vudu, tačiau nesėkmingai. 1941-1942m. tai peraugo vos ne į "šventąjį karą" – buvo deginamos Vudu šventyklos, kovojama prieš houngan ir mambo, bet neefektyviai, tad 1950-ųjų gale paskelbiamos paliaubos ir Vudu pripažįstama krikščionybės dalimi, o jos būgnų ritmai ir ritualinės dainos kaip atitinkančios krikščioniškąsias giesmes.

Tai ar visa tai reikalinga? Kai sokama iki ekstazes, kol ten Marija ieis i kazkuria ar pan. Zmones turetu tiket tuo, kas jiems artima, kas susiformavo toj kulturoj per simtmecius. Ir tai nebuna blogis.

Kristina rašė...

Man visada idomus kaltinimai fanatizmu tu, kurie gyvai tiki... Mane irgi mano seimos nariai laiko kazkuria prasme fanatike... Na, Kristus sake: "As esu Kelias, Tiesa ir Gyvenimas". Taskas. labai didelis taskas ir plius sauktukas. Yra tik vienas kelias pas Dieva - per Kristu ir tai, kad Linas visas uzsipildes Jezumi... Taigi tai nuostabu. is tikruju kiekvienam patarciau paieskoti Kristaus, susitikti Ji, pakviesti pas save vakarienes ir pasikalbeti su Juo apie tai, kaip gi yra is tikruju. tai daroma per Biblijos zodi, kad ir kaip kai kuriems tai nepatiktu. Kartais susidaro toks ispudis bendraujant su kai kuriais krikcionimis, kad Biblija yra tam tikros formos erezija... Man asmeniskai tai labai keista. Pasaulio istorijoje labai daug zmoniu, kurie rase labai daug protingu dalyku, bet gyvenimus keicia ir viska sustato i vietas tik Kristus.
Ir taip, Linas moka isvesti is kantrybes:P, bet siaip jis labai fainas:D reiktu dar kada i Anykscius uzsukti:))

Linas rašė...

Nu tik viena pastaba:)
Tai kad aš rašau ir sakau:"Yra taip ir taip", nereiškia, kad kam nors ką nors draudžiu. Čia jau žmonių problemos, kad įsivaizduoja, kaip aš mąstau ir ką aš daryčiau ar padarysiu budamas fanatiškas. Nu čia duoklę reikia atiduot katalikybei, kuriparodė per šimtmečius, ką reiškia Dievo vardu vykdoma prievarta.
Tai ne mano problemos. Aš tik pasakau, ką galvoju, o jei kažkas kažką isivaiduoja toliau - negaliu atsakyti už kitų žmonių vaizdinius.


Siaip zmones man leidzia kalbet apie viska, galeciau juokaut, poslyt, (Neidealas gali patvirtint kad puikiai tai moku, kai da mes buvom dori komjaunuoliai anas nuolat budejo mano doroves sargyboj - liepdavo papust, negert i elgtis padoriai:), keiktis - niekas ne zodzio nepasakytu. Bet kalbeti apie Dieva ar tikejima? sito jau per daug:)

Tik va Mamka, jei tu buhaltere, tai as nesiimsiu sakyt - tu fanatiskai tiki istatymais, galima gi visų mokesciu nemoket, PVM ne 18, o mano nuomone, 2 proc. moket reikia - žiūrekim plačiau, kam tas įstatymas?:)
Turbūt niekam nė į galva neateina tokių minčių.
Arba su Neidealu nesigincysiu del mikoplazmos branduolio, o paklausysiu, kokios ten rugstys a da koks biesas.

Tam tikra prasme as jau irgi esu Biblijos specialistas, dirbau prie vieno is lietuvisku vertimu, matau praktiskai kaip veikia Dievo zodis ir t.t. Taigi ir Biblija yra PVM istatymas, tik nesikeičiantis - norit variantų prašau, bet įstatymas nesikeičia.
Pav citavai Dostojevski, ar žinai, kad kai jis pasėdėjo kalėjime porą metų kameroj su Biblija - tapo vienu is zymiausių visų laikų rašytojų - visos "cakros" atsivere.
Biblija turi stulbinancia galia pakeisti likima, dar Tolstoju galima paminet, sis zmogus tapo toks provoslavams pavojingas, kad net malda buvo ivesta:"Nuo bado, maro ir Tolstojaus":)

Tikėjimas nė vieno nepadaro nei kazkokiu fanatiku, nei idealiu zmogum, nei saldžiu tipu, kuris žiūri šuns akim.Iš kur tas atėjo "nuosaikaus tikinčiojo" paveikslas? Tai netikintis, tiesiog ir nesipriešinantis.


Kitas reikalas yra religija, ypač kai susimaišo su politika.O del Haicio, tai katalikybė visur stengiasi asimiliuot ir integruot vietinius tikejimus, tik ne visur pavyksta. Pav Lietuvoj visos katalikiškos šventės yra pagoniškos - išmesk jas -liks nulis.
tai nėra krikščionybė, o ta pati pagonybė, tik pakeista terminologija ir viskas, tai viena iš priežasčių, kodėl iki šiol katalikai nuožmiai kovoja, kad tik pagonybė nebūtų pripažinta viena iš valstybės pripažintų religijų, nes tada šakės - šventės mūsų, Vilniaus katedra - mūsų ir t.t.:)

O Kristinai, tai pasakysiu, tu da nematei geriausiu mano savybiu:)Va.Jei atvaziuosi, perspek is anksto, stengsiuosi pasiruost ir ju nedemonstruot:)

Anonimiškas rašė...

Gerai, atsiprasau, jei izeidziau, kai sakiau, kad tu fanatiskas :0), bet kai zmogus tvirtina kazka apie absoliucia tiesa, man tiesiog nera normalu. MAN - as nekalbu uz kitus :0) As nemegstu kategoriskumu, gal tiesiog , kad esu moteris. As tiesiog visada i viska stengiuos paziuret is ivairiu pusiu, kad galeciau normaliai susidaryt savo nuomone :0) Bet tai dar nereiskia :0), kad esu kokia lanksti gyvate :0)
O Kristina man patinka. Jei sako, kad tu fainas, tiek to, patikesiu dalinai :0) Bet tikrai nesitikek, kad niekad nepasakysiu tau nieko blogo :0) Nes nepakritikuosi, tai zek dar ims ir sparnai isdygs... :0)

Linas rašė...

Ai Mamka, as neisizeidziau, suprantu kad kaip zmoguis nori turet atsargini varianta su uzrasu:"Atsarginis isejimas":)Kol nezinai asmeniskai, kas yra tiesa, tol ir pasilaikai atsargini varianta (tik nesuprask, kad mol as jau aukstesnis, ar va emiau ir pazinau tiesa, gal tiksliau pasakyciau - as leidau Dievui, tiesai save pazinti,nes Dievas nieko nedaro be mūsų valios ir sutikimo) o pas mane jo nera - Dievas yra absoliuti tiesa, Jo Žodis -absoliuti tiesa.
Nu ir nuo sitos pozicijos aš nebeturiu kur trauktis -sakyti kitaip negaliu, prasprūsti pro šoną irgi.

O dėl kritikos - prašom ir sočiai, Kristina irgi mane laikas nuo laiko nuauklėja atsakančiai:)
Bo ir as, ne tiok esu bjauraus charakterio, bet da ir kritiskas nesvietiskai.

Kristina rašė...

Jo, parasau jam pikta laiska:)) Bet tai mazia ji veikia, kaip matau:))