penktadienis, gegužės 12, 2006

Apie knygas

Mamka, man priminė apie knygas. Kažkada turėjau tokį kompleksą. Ypač aukštojoj - ateina profesorius ir sako:"Jūs šitą knygą skaitėte? O šitą?Neskaitėteeeeeee?". Ir kompleksuodavau - kažkaip visi viską skaitę, o aš nespėju vytis visų, tundra paskutinė, nieko nežinau.
Tačiau vieną kartą diskutuodamas, paklausiau profesoriaus:"O jūs tokią knygą skaitėte?""Ne". Tada aš labai nustebau. Klausiu:"O šitą?" "Ne". Tada supratau - šmikis profesorius iš viso kelias knygas teperskaitęs ir yra siauros srities žinovas, nieko daugiau. Taigi, daugiau nebebijojiau tu niekinančių:"Neskaitėteeee?".
Supratau, ne nuo to žmogaus vertė, kultūra ir erudicija priklauso.
Kai dirbau mokykloje, kurį laiką sekiau visas naujienas, bet taip jau atsitiko, kad tuo metu įvyko tikras leidybos sprogimas - tiesiog numojau ranka. Tiesa, vis tiek jutau kalte del to, kad neseku literatūros.
Šiaip išties didžiausią perversmą mano gyvenime vis dėlto atliko viena knyga, Biblija, net ir šituo klausimu. Kartą skaitydamas radau Ekleziasto žodžius, kurie išvadavo mane nuo bet kokios kaltės.
"Pamokslininkas stengėsi surasti tinkamus pasakymus ir tiksliai užrašyti tiesos žodžius.Išmintingųjų žodžiai yra lyg akstinai, jų pamokymai lyg tvirtai įkaltos vinys, ir visa tai davė vienas ganytojas. Mano sūnau, įsidėmėk, kad knygų rašymui nebus galo, o daug besigilindamas į jas nuvarginsi kūną.
Paklausykime, kokią galima padaryti išvadą: bijok Dievo ir vykdyk Jo įsakymus, nes tai yra viskas kiekvienam žmogui.
Nes Dievas teis visus darbus ir visus paslėptus dalykus – gerus ir blogus".
(Ekleziasto 12)

Taigi, supratau, kad esu neipareigotas nuolat vytis didejantį srautą, nes knygų rašymui nebus galo. Dėl tos pačios priežasties ir pats savo knygos neleidžiu, nenoriu, kitiems smegenų apkrauti:)

31 komentaras:

Anonimiškas rašė...

Tai zinoma, kad visko neperskaitysi, bet skaityt man faina. Pagal nuotaika, kartais nuo knygu pailsi, kartais pamastai, kartais paverki :0) Man tai Baricco paskutiniu metu knygos labiausiai patiko, visas perskaiciau, tik jau ten publicistikos tai ne, aisku :0) Bet gal vyrams tokios ir neidomios, kazkaip niekad negalvojau apie tai, ka vyrai skaito, nes maniskis neskaito (isskyrus ten apie zvejybas ar dar ka), tai net idomu pasidare :0) Vienas knygas perskaitai ir tiesiog ismeti is galvos, o kitos taip lengvai nuseda i sirdi ir tampa artimos :0)
O tas tavo Ekleziastas neteisus buvo.

Linas rašė...

Da i kaip teisus buvo:)Knygu rasymas niekada nesibaigs, bet zmones vis tiek zinos tik kelias -sekspyra, Maironi i da Andersena:)
Dabar as vaikams pasakas skaitau ir pats megaujuosi:)

Anonimiškas rašė...

Labai primena sena anekdota, kai Petka su Anka taresi ka Cepajevui padovanot. Anka pasiule knyga, o Petka atsake, kad Ciapajevas knyga jau turi. Nebusiu psichoanalitikas ir nemeginsiu atspet, kaip ta knyga turetu vadintis:)))
Man Ekleziastas irgi ne prie dusios. Bijok, nes teis. Ne mylek, o bijok. Nemegstu, kai grasina ir santazuoja.
Knygu, kaip ir geliu, suniuku, kaciuku buvo ir bus.
Ko tie dievai ir sventieji tik vienetinius egzenpliorius megsta: vyra su moterim Dievas irgi tik po viena tepagamino, ir dar kaip isiuto, kai tie veistis pradejo. Dziaugtusi anuku sulaukes, o cia iskart visus pragaro kanciom pasmerke. Atsei nepavykes eksperimentas. Gerai, kad gerasis Jezus savo krauju ispirko, o tai chana butu. Bet ir kaina anas pasirinko. Iseitu, kad pagal Dieva tvarka turetu but, kaip G. Orvelo 1984-siuose.

Anonimiškas rašė...

O kas buvo Orvelo 1984-se? O Dievas tai ir myli is tikro, tik Linas dar to nezino gerai, jis dar mano, kad Dievas grieztas :0) O gal tik moterims jis toks geras, nezinau...

Anonimiškas rašė...

O kas buvo Orvelo 1984-se? O Dievas tai ir myli is tikro, tik Linas dar to nezino gerai, jis dar mano, kad Dievas grieztas :0) O gal tik moterims jis toks geras, nezinau...

Kristina rašė...

Oooo, Ekleziasto knyga nuostabi:) Viena mano megstamiausiu, ypac kai uzpuola blogos mintys. Pasiskaitau ir praeina visas blogumas:)
Ir nereikia, neidealai, sakyti, kad Dievas supyko, kai Adomas ir Ieva "veistis pradejo". Jis pyko del vienintelio dalyko, kad sie Jo neklause. Ir tai, Dievas yra grieztas. Bet Jis yra teisingai grieztas. Kaip tetukas:) Jis bara, kai tu nusizengi, bet bara taip, kad tu zinai, jog vistiek jis tave myli ir visada gali grizti i jo glebi:) Nezinojau, kad Linas nezino, jog Dievas myli... Linai, tikrai?

Linas rašė...

Nu neidelai baik cia varyt katalikiska propaganda is bobuciu girdeta:)
Suprantu kad veisimasis tau kap biologui pirmoj vietoj, ale jei butum atsipleses nuo sukurimo i paskaites keliom eilutem tokiau butum pamates, kad pats pirmas liepimas zmogui:
"Dievas juos palaimino ir tarė: “Būkite vaisingi ir dauginkitės, pripildykite žemę ir užvaldykite ją, viešpataukite jūros žuvims, padangių paukščiams ir kiekvienam gyvam padarui, kuris kruta ant žemės!”
Nu kap biologas dabar turetum but suzavetas - ne tik leido, bet net liepe daugintis:)

Nu Mamka, Kristina, jus ka moterysa pries mane su ta meile susimoket?:)

siaip galvoju, kad kiekvienas Tevo meile patiria skirtingai - Jezui tai buvo mirtis ant kryziaus uz kiekviena zmogu. Tai kazkas siaubingo, kai pagalvoji... Bet taip buvo.
Man yra vienaip, Kristinai kitaip, o Neidelui da kitaip:) Mamkos neminiu, ana jau zino kaip:)

Anonimiškas rašė...

Sveiki. Aciu, Lineli, uz pasiulyma kesti varda, bet kol kas negaliu: as sio dienorascio neigiamas lyrinis herojus:) Vat penktadieni, pvz. nusipirkau buteli arielkos. Apie 9 vakaro isgeriau stikliuka. Po to ziuriu, kad jau 3 nakties, kate seniai miega, o butelyje tik kokia pora stikliuku belike. Geriau tai vienas. Tinka man tas vardas, tinka. Ir kokius sventvagiskus ismislus rasineju...
Kristina, kaip supratot, neskaites as Ekleziasto:( Jei perskaityciau, gal ir man patiktu. Nepatiko ta is konteksto istraukta citata ir jos interpretacija.
Mamka, Orvelas "1984" apraso totalitarini rezima, toki supersocializma. Dabar, praejus tiek metu po TSRS griuvimo, gal butu idomu vel ja paskaityt.
Gal as perdaug biologiskai suprantu pazinimo madi ir jo vaisius? Dievas Adoma sukure pagal savo atvaizda, o Ieva tik dalinai. Pvz. reprodukcine sistema, matomai, nukopijavo nuo zmogbezdziones. Truputi modifikavo, nes skirtingos rusys daugintis negali (arba palikuonys, kaip asilo ir kumeles, buna nevaisingi). Kuriam biesui ja Ievai itaise. Itare, o gal Dievu budamas ir zinojo, kad paragaus pazinimo vaisiaus. Provokatorius:))) Neragave vaisiaus, anie nezinojo, kam visa ta iranga skirta, gedos nejaute nuogi budami, kaip vaikai nejaucia. Po to, kai jau saukstai po pietu, liepe daugintis, bet is rojaus isvare. But to nenorejes, bent tvorike pazinimo medi but aptveres:)
Lineli, as galvojau, kad Jezus meile zmonems patyre, mirdamas ant kryziaus?

Linas rašė...

Nu Lyrike, tu ta pirma Biblijos skyriu vis delto perskaityk, ten parasyta, kad Adomas- jis ir ji. Tai vienas zmogus, ne 2.Taigi, pagal Dievo palna vyras be moters nepilnas zmogus, moteris be vyro -irgi:)
O del Jezaus, tai jis visu pirma del to, kad mylejo teva nuejo ant kryziaus, o ten patyre ne meile, o kancias. "Uz kiekviena is musu paragavo mirties", - sakoma Biblijoj.
Beje, baik gert arielka i katina baik skriausti

Anonimiškas rašė...

Tai as ir sakau, kad pagal tavo aiskinima iseina, kad vienas Adomas - Adomas be sonkaulio, o viena Ieva - Adomo sonkaulis su zmogbezdziones genitalijom.
Nu o Jezus galejo mylet dieva, poteriaut ir nelist zmonem i akis. Bet jis norejo apsviest anuos, pasidalint Dievo meile, per ka zmoniu, o ne dievo, ir buvo nukryziuotas. Cia jau kaip interpretuosi ir dalinsi jo pasiaukojima - del Dievo ar del zmoniu. O gal tai neatskiriama.

Linas rašė...

aga ir mane tas Jezus nervina, visai nesitebiu kad ji nukryziavo, beda tik ta, kad nemire, anas ir dabar i akis lenda:)

Anonimiškas rašė...

Palauk, gal dar gris, galesi vel pamegint prikalt. Jei ir nepades, nors pykti isliesi. Arba, iskeliaudamas anapilin, bombike kokia prigriebk:)
Mane, Linai, labiau nervina, kai zmogus, perskaites viena knyga, viska viska supranta. Paprastai, kad suprast nors dali vienos knygos, reikia perskaityti simtus kitu. Tada nebus viskas taip jau aisku, daugiau bus neaiskiu dalyku, negu aiskiu, bet supratimas bus kitam lygmeny. Manau, kad ir tikejimas nuo to turetu ne susilpnet, o tik pagilet ir paplatet. Nereikia megint eiti lengviausiu keliu, nes gali gautis atvirksciai.

Linas rašė...

Suprantu, bet Biblija nera tik knyga. Nuo kitu knygu ji tuo ir skiriasi, kad turi jega radikaliai pakeist gyvenima.
kai isties gyvenimas uzpaude, skaiciau daug knygu, klausiau patarimu, prasiau ir ieskojau pagalbos. Zinai, tokia minute ir gali patikrinti, kad tikra, o kas ne.
Tikra pasirode Biblija, patikrinau.Kaip biologui parasysiu:"Patvirtinta klinikiniais bandymais".Ir patvirtinta ant mano ne ant kitu skuros.(O del kitu skuros - ziurek aukstesni mano irasa - tai zmones is narkomanu reabilitacijos klinikos, gyvena, nors visi is kalejimu is patvoriu surinkti, jie jau buvo visi palaidoti kitu supratimu).
Neturiu del ko abejot sita knyga. Jezus tikrai mirė, tikrai prisikele ir dabar yra tikrai gyvas pagal Rastus. Taigi - kiekviena eilute ten tiesa.
Suprantu, kad tave nervina, nes ir tu neprieš Biblija ar tikejima, bet pries siaura supratima, ar ne, toks kaip mano:)?
Tik toks siauras supratimas pakelia narkomana, o platus poziuris, kazkodel jo nepakelia. Klinikiniai tyrimai sito nepatvirtina ir viskas. Kas cia nesuprantamo?

Anonimiškas rašė...

Nenoreciau sutikt, kad kitos knygos negali radikaliai pakeisti gyvenimo (tiek i blogaja, tiek i geraja puse). Nezinau, Linai, kokios bedos tave buvo uzpuolusios: nepagydoma liga, narkomanija, gyvenimas nesikloste ir slydo iz po koju, ar dar kas. Ieskai kas tau gali padeti ir randi, arba ne. O sunkiausiais gyvenimo momentais visad padeda tikejimas (ir nebutinai Dievu). Kuo jis stipresnis, tuo veiksmingesnis.
Supratimo platumas priklauso nuo turimu ziniu, patirtu isgyvenimu. Jiems pleciantis, kinta ir musu vertinimai. Jei ka priimam uz negincijama dogma, atmetam jai priestaraujancius dalykus, i juos net nesigilindami, kritiskai neivertindami, nekeiciam ir savo poziurio, suvokimo.
Nelabai supratau, ka norejai pasakyt teigdamas, kad siauras supratimas pakelia narkomana, o platus ne. Ar matavo ir ivertino kas ju supratima? Tikejimas klinikiniais bandymais nematuojamas. Nebent psichologiniais? Esant tokios busenai, kaip narkomano, manau, reikia tikejimo koncentrato, o ne moksliniu-religiniu disputu, ar galejo visata ir gyvybe buti sukurta per kelias dienas (paildomai pora metu pastudijuot evoliucijos teorija, trejeta metu fizikines teorijas, pora metu biochemijos pagrindus ir t.t.). Jau ir kataliku baznycia daugeliu klausimu apie tai nedisputuoja. Visai ne to jiems reikia, bet cia jau Roberto kompetencija apie tai kalbet, as tik taip isivaizduoju.
Gal ir kiekvienoj eilutej ten tiesa, bet ar kiekviena eilute mokam perskaityt?

Anonimiškas rašė...

P.s. Pagalvojau, jei taip surinkus visus, kam kritinius gyvenimo momentus padejo isgyvent Biblija, ir pasiklausius, kaip jie suvokia atskirus teiginius. Kazin ar visi ja suvokia vienodai? Matyt to ir nereikia. Jau dabar kiek evangelinio tikejimo krypciu, kiek interpretaciju, ir visiems Biblija padeda.

Anonimiškas rašė...

Zmones labai skirtingai suvokia biblija :0) Mano pav. supratimas nuo Lino tikrai skirias. Be to netgi satanistai tiki pagal biblija. As apskritai nelabai ja studijuoju, bet turiu ir kai man reik, paskaitau truputi...Pav. siandien tikrai nustebau tiek daug radus apie meile... As tiesiog kartais atsiverciu bet kur ir paskaitau :0)

...Savo guolyje naktimis as ieskojau to,
kuri mano siela myli;
ieskojau jo ir neradau.
As kelsiuosi ir apeisiu miesta;
gatvese ir aikstese ieskosiu to,
kuri mano siela myli.
As ieskojau jo ir neradau...

Ir kartais tikrai nustembu nuo to, ka perskaitau... :0)

Linas rašė...

Nu Mamka, isties Biblija labai neparanki knyga - kai atrodo, jau susidarai apie ja vaizda, pav mano bendradarbiai buvo isitikine, kad tai tiesiog didele maldaknyge:)
O Giesmiu giesme isties stebina, kaip ir Ekleziasto knyga.
Neidealui linkiu paskaityt, nes man ja 1 karta perskaityt reikejo metu.Todel, jei kas tvirtina, kad skaite, tiesiog paklausiu - per kiek laiko perskaitei:) I pasirodo, kad zmogus nera net trecdalio perskaites.

Neidealui galiu tik pasakyt - tu kaip mokslinis darbuotojas viska vertini savo metodais - kataliku baznycia seniai evoliucija pripazista, bet Biblija nuo to nesikeicia - pasakyta per 7 dienas, vadinas per 7:)
O del studiju biochemijos ir t.t. tai galiu pasakyt - mano tikslas ne suvokt pasaulio sukurima, o suvokt kur as gyvenu dabar ir kaip man reikia gyvent toliau - ziuriu praktiskai. Net suvokes sukurimo antra karta nepamatysiu - taigi, cia butu teorinis klausimas.

Kaip lyrikas graziai rasai apie tikejima. Isties taip yra, tik viena pastaba - kai tave suspaudzia tu kaip tik ir neturi to tikejimo:) Va cia ir visas fokusas:) Kai sergi, is taves liga isciulpia visas jegas, koks cia dar tikejimas gali but - skausmas tave raizo, galvoji tik kaip iki tualeto nusigaut.Todel nera pagrindo kalbet apie saviitaiga ar koki psichologini henomena - tiesiog neturi jegu.

Taciau nepaisant visko, as maciau kaip Dievas realiai isgydo tuos, kurie neturi vilties. Todel ir esu isitikinesBiblijos teisingumu.
Pav, viena moteris ateina pas mus i malda - pries metus jai turejo but atlikta klubo keitimo operacija, turejo invaliduma - jai reikdavo valandos laiko, kad iveiktu kilometra.Dabar ji vel vaiksto normaliai, dirba. Pabandyk isiteigti, kad klubo kaulai ir dangalai atsistatytu.
Saviitaiga yra sveikiems ir stipriems, ligoniams - yra Dievo malone.

Beje, tai nera koks isskirtinis atvejis - buvo atvaziaves zmogus pas mane, pakeliui aplanke moteri uz kuria meldesi pries savaite. Tai 33 metu 5 vaiku mama, kuri sirgo plauciu veziu, gydytojai buvo atsisake operuoti, nes metastazes nukeliavo i stubura ar dar kazkur - ji jau buvo paralyziuota ir nevaiksciojo.

Ka galima tokiam zmogui pasiulyti, ka galima pasiulyti jos vaikams ir girtuokiui vyrui? Pozityvu mastyma, mokslo pasiekimus, medicinos zinias?Medicina atsisake. Gyvenimas padejo taska ir kryziu ant sitos seimos - ji mirs, vyras prasigers, vaikai atsidurs vaiku namuose ir ratas tesis - jie uzaugs, prasigers, ju vaikai...

Ir nei tu, nei Mamka, nei as neturim atsakymo tokiems zmonems.
Bet, aciu Dievui, Jis turi atsakymus.
Taigi, ta moteris po savaites jau vaiksciojo,vyras buvo taip sukrestas, kad atidave gyvenima Dievui ir prisieke visiskai nebegerti ir buti vyru seimoj - kuris rupinasi ior prisiima atsakomybe gyventi del vaiku.

Dievas, o ne gyvenimas deda taska, bet tas taskas yra posukio taskas - gyvenimai keiciasi ir tampa prasmingi, ligoniai pagyja, o vargsams skelbiama evangelija - geroji zinia - tu neprivalai gyventi taip, kaip gyveni - yra naujas gyvenimas ir tu ji gali gauti.Ir tu ieskai Dievo ir cituoji Mamkos zodzius:
...Savo guolyje naktimis as ieskojau to,
kuri mano siela myli;
ieskojau jo ir neradau.
As kelsiuosi ir apeisiu miesta;
gatvese ir aikstese ieskosiu to,
kuri mano siela myli.
As ieskojau jo ir neradau...
(Mamka, supranti dabar apie ka cia:)

Zinai, kai matai tokia istorija, visa biochemija ir astronomija ar fizika nublanksta ir tiesiog neturi argumentu (mokslo nenuvertinu).

Tai va, populiariai paaiskinau, kodel as tikiu ir del ko tikiu Biblija neliberaliai - zinai, atvirai sakant, esu pasiruoses pragyventi nematoma gyvenima, nieko nepasiekti karjeros poziuriu, buti nuvertintas ar niekinamas, bet matyti nors kelis gyvenimus, kurie pasikeite, kai Dievas isikiso. Kelis maciau, bet noriu zymiai daugiau:)

Anonimiškas rašė...

Na ka gi, puikus tavo tikejimas, kiekvienam savo...O as va labai kosciu ir persisaldzius, tai snore eilej laukdama tik protinga patarima gavau is vieno vyriskio :0) Sako: " zinai, as tau pasakysiu, nereik miegot su nuogu uzpakaliu prie atviro lango, tada nesirgsi..." Komedijos :0) Nenoriu su tavim gincytis apie tuos pasveikimus, i tai kaip ir i viska gyvenime galima paziuret is ivairiu pusiu. Taip, juos pagyde Dievas, nes jie patikejo. Ties tuo ir apsistokim :0)"tebunie jums, kaip tikite..."

Na, o dabar ka siandien atsiversiu knygoj? Ogi va ka...

...Viespatie, nesikelia puikyben mano sirdis,
nekeliamos aukstyn ir mano akys.
As negaudau dideliu dalyku
ar aukstesniu uz mane pati.
Priesingai, as nuraminau ir nutildziau savo siela;
Kaip mazas vaikas savo motinos prieglobstyje,
kaip mazas vaikas, taip yra manyje mano siela...

Is tikro labai grazu...Ir teisinga man siandienai...Ir liudna...

Linas rašė...

O Mamka psalmes skaito - te pasirinkimas platus - nuo skausmo iki triumfo. As tai tokia tau siulau

Viešpatie, kiek daug yra mane varginančių, daug tų, kurie sukyla prieš mane.
Apie mane daugelis kalba: “Nėra jam pagalbos Dieve”.
Bet Tu, Viešpatie, esi mano skydas ir mano šlovė. Tu pakeli mano galvą.
Aš Viešpaties garsiai šaukiausi, ir Jis išgirdo nuo savo šventojo kalno.
Aš atsiguliau ir užmigau, ir vėl pabudau, nes Viešpats mane palaikė.

Tai va, o persalimai siaucia - pas mus viskas zydi bet salta tai stipriai. Salpusniu gerk, salpusniu, liepziedziu da nera.

Anonimiškas rašė...

Negeras man laikas...Nezinau, kartais noriu pasakyt viena, o pasakau ka kita, atsiprasau, jei nusisneku. Man bloga bloga, as tiesiog truputi kvanktelejau... :0) Gal tik pavargau, nes visai be iseiginiu kol kas dirbu, kol bus, kas mane pakeis, o be to jau penkti metai taip ir be atostogu...Be to jau nuo anos savaites sergu :0)Noreciau prie juros . Labai labiausiai. Parsinesiau pakalnuciu, drauge padovanojo, kaip man jos grazu...Eisiu pamiegot turbut :0)

Linas rašė...

Nu Mamka, visai tu nenusisneki, kad viduj tau nera šiuo metu gerai, žinojau seniau, tik negalėjau sakyti - kartais kalbedamas apie ne tai, pasakai kas esi tai:)(dabar as nusisneku:).
Tik jaučiu, kad ir tave velka gyvenimas už kojos, bet tu nenori pasiduoti. tai geras bruožas. Tokie žmonės kaip tu tik atsikelia, pasipurto ir vėl pirmyn.
Aš esu ne toks - viskas vyksta lėtai ir nespontaniškai, taigi visos bėdos vienu metu nesusikaupia:)
Ko gero, pervargimas čia nėra irgi kažkuo dėtas - iš vidaus šaukiesi prasmės, todėl tai, kas anksčiau buvo malonu, nelabai ir terūpi arba nublanksta. Kai mes pažįstam save -tai ima gąsdinti.

O dėl atostogų, tai nieks tau kaune nepastatys bronzinio paminklo ir neparašys:"Dėkingi mirusiai Mamkai, kad dirbo be atostogų. UAB kolektyvas".
Nenusileisk - turi atostogauti, privalai, nes ne tik tau blogai bus, bet ir vyrui atsilieps ir vaikams.Taigi ant taves kaip ant skalbiniu virves dar kai kas kabo:) Todėl atostogauk, bent jau dėl kitų.

Anonimiškas rašė...

Nu va, pasnaudziau :0) O dabar sugalvojau, kad eisiu turbut ryt i Ciurlionio koncerta ir prasiblaskysiu. Laikrasty paskaiciau, kad siemet rado rankrasciu su jo muzika. Tikiuosi bus bilietu, nes nelabai zmones eina i tuos koncertus. :0) Kaip tik po darbelio dar spesiu visur. O mano mergaiciuke kokia grazi gryzo, jos drauge,busima kirpeja, sukuosena jai dare, egzaminas ar kas ten buvo kirpeju. Kokie juokingi mano vaikai, anekdotai vaiksciojantys :0) Anadien viens pasakoja anekdota: "zinai, ateina kareivukas pas pati pati vyriausia, nezinau ka ten...", O kitas atsiliepia: " durniau, nieko tu nezinai, taigi vyresnysis serzantas..." Jau prisijuokiau, net anekdoto toliau neatsimenu :0) Jie mano laime...Zinai, kalbant apie pasveikimus :0), tai man kazkada pasveikt padejo gydytojai, Dievas ir mano vaikai... As buvau pagalvojus, kad gali but visaip ir kai esu tokia "rimta", emiau galvot, kur reiks vaikus det. Atsargiai emiau ju klausinet, jei man kokia avarija, kur jie noretu gyvent...Sunu buvau suplanavus palikt teciui, o mergaite atiduot savo mamai, bet paskui labai aiskiai supratau, kad niekam negaliu palikt savo vaiku, niekas taip ju nemyles, kaip as, tiesiog privalau juos uzaugint be jokiu "jeigu". Ir dar tada supratau, kad jei nebusiu su jais tokia, kokia esu is tiesu, o ne " tvarkinga mama, kuri viska daro kaip reik :0)", tai jie gali net nespet suzinot, kokia turejo mama...Ir dabar man nesvarbu sukuisti kambariai, neplautos rankos ar kitos smulkmenos, mes draugai ir as seniai sveika :0) Taip, galiu pasakyt "aciu Dievui" :0) Man nebuvo labai blogai, bet blogokai :0) Ir gyvenimas yra labai grazus...Grazus kiekvienas medis, siandien nuziurinejau visus vaziuodama namo, kokie jie skirtingi :0) Grazus kiekvienas ziedas, kiekvienas vabalas (tik ne vorai tai tikrai). Ir grazus zmones... As tikrai tikiu, kad kiekvienam is musu yra dievo dalele, del to sakiau, kad zmonese matau Dievo veida... " Ir sukure pagal savo atvaizda" :0) Tik zmones tuo arba netiki arba kartais pamirsta, Dievas yra kiekvieno sirdyje, tik kiti taip ji paslepe, kad pamirsta...Tikrai vel pradesiu kalbet palyginimais, tai geriau nesigilinsiu :0) Nes mano toks savotiskas supratimas.
O graziausi tai juokdariai vyriskiai, jie labai juokina siais metais kazkodel :0) Isivaizduoji, anadien valaus darbe langa, isejus i lauka, pasilenkus sau. Tik jauciu gnybt man i rura, kaip sokau (senamiestis ten, zmoniu daug), ogi ziuriu vyriskis jau pravares ir eina , ir dar pasisvilpauna lyg niekur nieko...Oi artistai, jus , vyrai...:0) Labai pasiilgstu kai kuriu...

Linas rašė...

Nu smagu, pamiegojai, visai kitaip. Ir del "Jeigu" tu visai teisi - niekas taip tavo vaiku ir nemyles, kaip myli mamka.
Beje, as neatsistebiu, is kur pas kauniecius vulgarumo nemazai:) kiek pazinojau, dauguma turi tokio raugo, net keista - tai nesistebiu, kad znaibosi gatvej:)
A kur Lyrikas dingo? Kate migdo?:)

Anonimiškas rašė...

mane jau depresija baigia uzpult. Pradedu pasiekt auksciausia nepilnavertiskumo taska. Viskas sudas ko mokiausi, ka dirbau (nors ir anksciau buvau tokios pat nuomones), kaip zmones ir gyvenima supratau. Seniai uzdaryt reikejo visas mokyklas, universitetus, ligonines, gamyklas. Visiems po Biblija, bus sveiki, sotus ir laimingi.
Per 7 sakai, tai per 7 - ir ner cia ko gincytis, tu geriau zinai. Geriau sesiu rimciau artimiausias savaites savo suda baigt malt (disertacija turiu galvoj), nes as irgi po keliu metu pertraukos uzsimaniau paatostogaut viena syk.

Anonimiškas rašė...

O apie ka rasai? Disertacija turiu galvoj. Ir baik cia svaigt apie atostogas, ka, as viena durne dirbsiu? Jau bent is draugiskumo siokio tokio dirbk :0) Busi va ten koks mokslininkas... Patikesi ir busi... :0)))) O jei dar gersi savo arielkute, tai ir pas tave Jezus ateis ir pasakys ka nors :0) Ir busi cia toks pat, kaip normalus zmones, apsisvietes :0)

Linas rašė...

Nu musu neidelas, biski lyrikas, biski cinikas:)
Zinai, del depresijos tai nelinkiu. Ir nesakau - visiems po Biblija, problemu nebus -ut visur Lietuvoj klebonai sedi - nuo mokyklos iki kariuomenes, net ligoninese etatai yra, kalejimuose i kas nuo to keiciasi?
Tu da vis vertini is supratimo - tikejimas mokslui priesingas, kaip buvo viduramziais, kaikatalikai mokslininkus degino. Bet nepamirsk, kad tik po reformacijos is viso mokslas pradejo vystytis, tiesiog sprogimas ivyko protestantiskuos krastuos.Taigi, nemanau, kad sitie dalykai viens kitam priestarauja.
Mokslas - mokslu, Biblja savo ruostu. Tik jeigu mokslas sukyla pries Biblija ir jo tikslas tampa paneigt, tai nepavyks. Evoliucijos teorija ir tera teorija, ne faktas, ne irodyta, o teorija. Cia kai su fizikais buvo - aresi aresi, kol dasiare iki didziojo sprogimo, tada vienas sako:"Taigi cia - Dievas sako:"tebunie sviesa". Kitas eme rekt - man slykstu tai girdet, nutilk":)

O kaip zmones mes turim suvokt, kad esam kuriniai, o kurejas mus zino - net mes patys saves taip gerai nepazistam, sitam beviltiska priesintis. Pasakyciau net taip - kol nepazisti kurejo, taip ir nesuzinai, kas esi pats.

Anonimiškas rašė...

Zinai, Linai, kas tavy labiausia izknisa? ;0) Tavo besalygiskas tikejimas. Siaip fanatizmas yra blogai. Man nepatinka. As suprantu, kad tai tau padejo, viskas ciki, tik tu nebesvarstai nieko daugiau. Sustojai. Man tai nepatinka, bet aisku tai nesvarbu, tu pats radai pagrindine savo tiesa, tau gerai ir gerai, jei tai tavo gyvenimo prasme. :0) As irgi tikiu stipriai, bet tai nereiskia, kad as negirdziu ar nepriimu, ka sako kiti. Gyvenime yra visko. Kaip tau gydo Jezus, kitus pagydo samanai ar buda ar ekstrasensai. Tikejimas stiprus dalykas :0) Kartais jis gali ir nuzudyt, jei prisimintume sakykim vudu kulta, kai zmones, pazeide tabu, tiesiog numirsta. Tikejimas (bet koks bet kuo) jau pats savaime duoda postumi kazka daryt, duoda energijos siekti tikslo ar gyventi taip ar anaip. :0) Bet su tavim neidomu apie tai kalbet, nes tu vistiek net neisileisi kitu minciu, del to nenoriu su tavim rimtai kalbet apie tikejima, tik truputi pablevyzgot. Su neidealu gal kada butu idomu papliurpt, bet jis turbut per gudras man :0) Be to, panasiai galvoja tankiai i mane, tik nesuprantu, kodel as skaitaus tikinti, o jis - ne? O gal as tik tikiu, kad esu tikinti, o esu netikinti? Jooo, tas tikejimas... :0)))

Linas rašė...

Ai, Mamka, ne many, o as pats dazniausiai save uzknisu:)

O gydymas ir stebuklai nera tikrumo patvirtinimas, tik priedas. Tikrumas yra tai, kad Jezus atėjo ir numirė.
Žinai, daugelis žmonių tai priima automatiškai, todėl tai jų gyvenimuosepadėta šaldytuvuose šalia dešros, tarp kitko, netyčia:)
Man tikėjimas yra pasiekimas.Galų gale kalba eina ne apie tai, kaip tik sėkmingai nugyvent čia, svarbiausias žmogaus tikslas - amžinybė.

O ginčytis su manim tikrai nebūtų lengva, nes net garbųjį pranciškoną paguldžiau ant menčių -įpyko kaip reikiant:) Norint su manim diskutuot, reikia žinot kelis dalykus, o svarbiausia, kad Jėzus būtų vienintelis tavo gyvenimo šeimininkas. Na ir būt Biblija perskaičius kad tavo širdis šauktų "ieškojo mano širdis to, kurį myliu":)iki to momento paprastai pats sau esi šeimininkas, nors tą mitinį herojų Jėzų pripažįsti ir net gerbi:)Iš patirties galiu pasakyti, kad prispaudus"placiai tikinti" pasirodo, kad jis tiki tik paciu savim:)Cia tokia stabmeldystes forma natūrali, aš tai anksčiau viduj Maximos dydžio altorių turėjau - visi šventieji, Buda, Kastaneda, Krišna tilpo ir gražiai papildė vienas kitą, aišku centre sėdejau aš:)O tas keistas žmogus Jezus jį sudaužė. Fanatikas, kad ji kur:)

Suprantu, kad tai atrodo fanatiška ir siaura(beje, neideala tai da labiau nervina, beje ir kitus žmones), žinai, man darbovietėj net viešus teismus rengdavo, nes atseit dariau gedą, garbingoj istaigoj fanatikų negali būti:)
Nieko išgyvenau, juk rašiau, kad tai mano pasirinkimas būt mažu ir net vienu, bet stovėt ten, kur pastatė.

Beje, tu irgi kaip ir neidelas apie tikejima turit susiformave nuomonę iš katalikų bažnyčios pozicijų.bet juk rašiau - Biblija nėra draudimų knyga.
Nieko panašaus nėra - tikintis žmogus yra dar labaiu kūrybingas, ta galiu paliudyti ir savo pavyzdziu - geras gabalas dabartines darbovietes veiklos gime mano galvoje, plius da turiu savo kitas idejas, pasalinius verslus i da visokiu kitokiu dalyku.
jei tau atrodo, kad tikejimas ikalina, tai as sakau - islaisvina, as pirma kartą po daugelio nepilnavertiškumo metų tapau žmogum.Todėl ne niek neabejodamas tvirtinu "jei buvai niekas, su Jezumi tu esi kažkas":)Nu aš i nesu Mis Lietuva olialia, kad visiems patikčiau:)

Taigi, aiškiai skiriu tikėjimą Dievu nuo tikėjimo bet kuo:)Pozityvus mastymas nera tikejimas, nors jo šaknys -evangelijoj.Galima pasakyti ir taip - tai evangelija, bet joje nera Dievo:)

Anonimiškas rašė...

"Nereik manyti, kad zmogus, besielgiantis pagal savo isitikinimus, jau padorus zmogus. Reikia patikrinti, ar padorus jo isitikinimai."
(F. Dostojevskis)

Nesiimu kategoriskai nieko spresti apie tave, nes visai tiesiog taves nepazistu... :0) Beje, tai liecia ir mane pacia. Is to, ka parasau, tu irgi manes nepazisti :0) Mes nepazistami, o tai, ka cia pakalbam, gali but tik minciu nuotrupos, ar ne? Taigi pasilikim su savo nuomonem. Man neuztenka apsiribot biblija, nors ten ir yra visas pasaulio geris... :0) Man idomu suzinot, ar Kastaneda tikrai "skraide", ar kate, tai ta samane, man idomu, kaip keistai ten tos moterys mylejo Krisna ir man juokingi kai kurie jo apibudinimai (labai svetima), man idomu, kodel parapsichologu ten kazkokios akademijos ikurejas Kazlauskas mate ateivius, kai buvo mada, o paskui eme matyt duseles ir pan. :0) Man idomu, kaip lyg Azanovas (tipo ekstrasensas) kabina moteris pasinaudodamas savo itaiga (cia truputi pletkai, mano kaimyne ejo, tik kad ji jau "prasikalus" ant vyru :0) Man viskas idomu todel, kad galeciau palyginti ir pasakyti, kad biblijoj parasyta teisingiausiai. Bet visiskai nemanau, kad nuskriausti kokie nors jakutai ar kiti, kurie turi samanus, nes tai labai savita kultura ir jiems nereikalingas toks dievas, kaip mes tikim, nes tai didele svetimybe. Bet tai tik mano kvailos nuomone :0)
Ir nekvarksek su tuo " ieskojau... ka mano siela myli", suprantu, kad dieva dieva ir tik dieva reik mylet labiausia ir tik jo troksti :0) Ir viskas ten tik apie meile Jam, bet as dar zemej... Ir kartais galima pasiskolinti tu graziu zodziu ir panaudot juos taip, kaip artimiau man sitoj musu " asaru pakalnej" :0)

Linas rašė...

O ismintingoji:) nebekvakssiu:)

Anonimiškas rašė...

Nu ir pavaret jus cia, vos perskaiciau. Mano galvoje vos RAM-ų nepritrūko. Che che.