ketvirtadienis, birželio 09, 2005

Laiko klausimas

Vakar per “History” kanalą rodė neblogą filmuką apie tai, kaip Katalikų bažnyčioje vyksta kova dėl moterų teisių, kontracepcijos ir kitų daiktų.
Nustebino tas faktas, kad patys katalikų teologai atvirai ir su liūdesiu įvardija šią organizaciją, kaip “visiškai TOTALITARINĘ, kurioje yra ABSOLIUTINĖ AUTORITARINĖ valdžia”. Teologai konstatuoja, kad dėl šios priežasties šiuo metu vis daugiau žmonių traukiasi, vis daugiau nebenori įsipareigoti šiai sistemai.
Taigi, nieko naujo aš nesuradau, iš esmės, tačiau man įdomus pats klausimas, kokiu būdu šita totalitarinė sistema sugeba išlaikyti aklą žmonių paklusnumą(juk patys buvom ir gyvenom totalitarinėje sistemoje, o vakariečiai beveik pusę amžiaus grūmėsi, kad komunistų sistema sugriūtų)?
Tai išties fenomenas – neveikia niekas, nei pedofilijos skandalai, nei teisiami už nusikaltimus kunigai, nei finansinės aferos, nei politinės prievartos priemonės (kažkur skaičiau, kad už mišių lankymą jau žetonus dalina, už kuriuos gali gauti labdaros) – žmonės ir toliau sistema pasitiki, Lietuvoje berods 50 procentų žmonių.
Iš dalies taip yra todėl - galiu pasakyti savo pavyzdžiu - kai imi galvoti ir mąstyti, tau pasako, kad tu jau priklausai šiai sistemai.Nelabai pameni, kaip joje atsidūrei, bet jau atsidūrei - tave pakrikštijo, apdirmavojo ir tu jau Vatikano nuosavybė.Man tai nepatiko, kai supratu.
Bet aš asmeniškai manau, kad visos totalitarinės sistemos anksčiau ar vėliau griūna. Aišku, galite sakyti – jau 2000 metų negriūna, bet laikas šiuo atveju nesvarbus, svarbi sistemos esmė. Ne visada laikas yra sąjungininkas – kuo dėtas šiandieninis katalikas dėl inkvizicijos, trėmimų, Baltramiejaus nakties, Kryžiaus žygių? Niekuo. Bet jei jis yra toje pačioje sistemoje ant jo neišvengiamai gula ir istorijos našta - žmogus pripažįsta, kad tai nebuvo pasibaisėtini nusikaltimai, kad viskas buvo ir yra gerai.
Tiesa, tikiuosi, kad greitu laiku vis dėlto bus atsisakyta celibato, įvesta moterų kunigystė, kitaip galimas skilimas. Jau Jonas Paulius II buvo užsimojęs prieš JAV katalikus, kad reikėtų juos atskirti nuo bažnyčios, nes jie panašesni į protestantus negu katalikus, bet susilaikė.
Manau, tas laikas ateis, kai katalikų bažnyčia pasijus likusi vienintelė likusi totalitarinė sistema – Sadamas krito, liko Šiaurės Korėja ir dar keletas mažesnių diktatūrų. Ar visada laikas sąjungininkas?

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

Aga o Racingeris išvis dantim anksčiau griežė, gal dabar bus nuosaikesnis, kai popiežium patapo.