šeštadienis, vasario 12, 2005

Dėl raganų

Televizija tiesiog pamišo - vieni rodo būrimo seansus, kiti aiškina kaip tai yra blogai. Žodžiu, žiniasklaida elgiasi kaip uzbekų komjaunuoliai - patys sukelia problemas, kad galėtų jas išspręsti.
Viena, kas man atrodo labai komiška, kad tos raganos, ekstrasensai ir būrėjos televizijoje atrodo žymiai dvasingiau už visą pulką mokslininkų, psichologų ir kunigų. Niekas iš priešininkų taip ir neranda argumentų, kodėl yra blogai naudotis būrimais. O vakar vienas kunigas per LTV nes susirietęs aiškino, kokios galingos piktosios dvasios, puolę angelai, kaip greitai prisistato ir t.t. taip ir norėjosi paklausti gerbiamo kunigo, o kaip yra su gerosiom dvasiom, kaip yra su Dievu? Ar tai reiškia, kad Dievas atsakyti į žmonių klausimus negali? Ar tai reiškia, kad į žmogaus prašymus atsiliepia tik piktosios dvasios? Aišku, būtų pasipylusi mura tipo: "Bažnyčios praktikoje to nėra, Šventasis tėvas sako" ir t.t. taigi matant tokį vaizdą visai aišku, kad administracinė sistema, kokia šiai dienai yra katalikų bažnyčia, negali kovoti dvasinių kovų - jie gali kontroliuoti ir įsakinėti politikams, veikti įstatymus, o dvasinio pasaulio - ne. Todėl ir pranciškonas Peškaitis televizijos laidoj nesiūlo jokios išeities, tik kad ant burtininkų durų būtų užrašyta: "Sveikatos ministerija įspėja"...
Jeigu Dievas negyvas ir neatsako į žmogaus poreikius - žmogus eina ieškoti ekstrasenso ar ten, kur mato gyvenant dvasinį gyvenimą. Ir kas čia keisto, kad ekstasensai taip gerai kalba, kad LRT draudžia po to rodyti "Visuomenės interesą", kur jie pasirodė žymiai geriau už mokslininkus. Ir natūralu - jie gyvena tam tikrą dvasinį gyvenimą, todėl yra tvirti savo pažiūrose, o jų kritikai gali tik kritikuoti.
Ar aš palaikau ekstrasensus? Žinoma, ne. Bet manau, kad visi turi teisę tikėti ir gyventi taip, kaip jie nori gyventi. O katalikų bažnyčiai reiktų nužengti nuo savo administracinės galybės ir pačiai nutraukti savo ekstasensinius veiksmus (švęstas vanduo, švęsta duona, poteriai, kiti magiškos kilmės ritualai) tada galės ir ekstrasensus, burtininkus kritikuoti.

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

Jo komiskai situacija atrodo