ketvirtadienis, gruodžio 13, 2007

Aparteidas. Logikos vingiai

Jau rašiau, kad Konstitucinis Teismas Lietuvoje įteisino religinį aparteidą ir pareiškė “Netradicinės bažnyčios ir religinės organizacijos gali turėti mažiau teisių nei pripažintos tradicinėmis. Tokį reglamentavimą įtvirtina šalies Konstitucija”.
Beje, pirmą kartą Konstitucinis Teismas konstatavo, jog Konstitucijos nuostata, kad valstybė pripažįsta kitas bažnyčias bei religines organizacijas, jeigu jos turi “atramą visuomenėje”. Būtent išaiškintas mistinis terminas “atrama visuomenėje” - tai reiškia, kad bažnyčios, religinės organizacijos atrama visuomenėje turi būti tvirta ir ilgalaikė, taigi negali apsiriboti nedidele visuomenės dalimi, keliais veiklos dešimtmečiais ar viena arba keliomis žmonių kartomis.
Viskas atrodytų aiškiai, jei nežinoti “povandeninių srovių”. Taigi kokios jos?
1.Anksčiau įstatymas numatė, kad religiniai organizacijai pripažinti reikia 25 metų gyvavimo.
2.Seime kelios protestantiškos bažnyčios yra padavusios dokumentus pripažinimui, nes jų veikla - siekia XIX amžių.
Taigi, drąsiai galiu sakyti, kad čia, mano nuomone, katalikų lobistai sugalvojo būdą, kaip užkirsti bet kokią galimybę pripažinimui. Juk “kelios žmonių kartos” yra ne kas kita kaip mažiausiai 200 metų.

Ką pasakyti? Pirma, mūsų konstitucija tiesiog popiergalis, jeigu ji neužtikrina to, kas yra įrašyta – visi piliečiai yra lygūs prieš įstatymą.

Antra, niekada nesutiksiu, kad koks atvažiavęs arabas, italas, lenkas ar rusas Lietuvoj iš karto turi daugiau teisių, negu lietuvis vien dėl to, kad nepriklauso “teisingai” religijai.

3 komentarai:

Anonimiškas rašė...

Tai sakai, nori, kad visi būtų lygūs prieš įstatymą? :0) O dar man kažkas sako, kad esu romantikė ar idealistė :0))))) Bet man tokių minčių nekyla... Mano vaikai klausė anądien, kodėl kai kurie žmonės turi neliečiamumą? Ką jiems reikėjo atsakyt? Pasakiau, kad sėdėdami seime ramia sąžine vogt galėtų...

Nėr teisybės pasauly, nėr. Vaikai, kai buvo mažesni, klausdavo, kodėl Kalėdų senelis taip nevienodai dovanų atneša, tiems, kurie ir taip daug visko turi, dar ir geresnes dovanėles neša... Tavęs taip neklausdavo? Aiškindavau, kad kai žmonės visko turi, juos labai sunku kuo nors nudžiuginti, o senelis nori, kad visi būtų laimingi,todėl visi gauna dovanėles, kad džiaugtųsi, o mes mokam džiaugtis viskuo, todėl Kalėdų senelis atneša gal mažesnes dovanėles, bet iš visos širdies. :0) Nors visada Kalėdoms gaudavo iš Senelio tai, ko jie labiausiai norėdavo, jie visad labai džiaugdavos. Tai va, kokios teisybės tu nori iš valdžios, jei net pas Kalėdų senelį neaiški tvarka :0)

Linas rašė...

Nu pas ta kaledų senelį visiška betvarkė, tas tai tiesa.
O dėl idealizmo tai nesakau, kad visi būtinai privalo būti lygūs, bet kai panaikinama net teorinė iliuzija, su tuo nesutinku. Gal nieko nepaleičiu, bet nesutinku:)

Anonimiškas rašė...

Siūlau kiekvienam Lietuvos gyventojui užregistruoti po atskirą religinę bendruomenę, trobas pavadinti bažnyciomis ir reikalauti privilegijų bei lygių teisių. Gyvensim turtingai ir dvasingai, išgyvendinsim infliaciją. Netikintieji gali steigti netikinčiūjų bažnyčią, kad visi būt lygūs.