antradienis, balandžio 05, 2005

Netikiu, ir viskas

Kaip tyčia, balandžio 1 dieną keturių valdančiajai koalicijai priklausančių partijų lyderiai pasirašė susitarimą dėl mokesčių reformos, kuriame numatyta gyventojų pajamų mokestį sumažinti iki 24 procentų. Premjero Algirdo Brazausko teigimu, mokesčių reforma šalies žmonėms duos labai daug - per trejus reformos metus jie sutaupys apie 3 mlrd. litų.
Taigi iš pradžių ir nesupratau, ar čia rimtai kalbama, ar juokais, bet kadangi niekas tokios žinios nepaneigė, vadinasi, rimtai. Rimtai teigiama, kad labai daug sutaupysim, o kadangi jau sutaupysim (pinigų nereikėjo tik Kisai Vorobjaninovui, nes, pasak Ostapo Benderio, jis neturėjo fantazijos), verta į šia žinią apie kiekvieno iš mūsų šviesų rytojų įsiskaityti.
"Nuo šios dienos iki antrų reformos įgyvendinimo metų gyventojams papildomai reforma duos 0,5 mlrd. litų, antrais metais - 1 mlrd. litų, o trečiaisiais - 1,5 mlrd. litų", - kalbėjo A.Brazauskas.
Viskas, atrodytų, tiesiog puiku, viskas kvėpuoja nauda gyventojams ir kilniu noru, bet kažkaip netikiu, ir viskas. Dar niekada mūsų valdžia nedarė nieko nesavanaudiško, nieko, ko neprivalėjo padaryti. Laisvos valios ir tikro rūpesčio žmonėmis taip ir nesimatė per visus nepriklausomybės metus.
Nuojauta manęs neapgavo ir šį kartą. Viską į vietas sustatė finansų ekspertų pasisakymai. Štai Laisvosios rinkos instituto prezidentas Ugnius Trumpa teigia, kad gyventojų pajamų apmokestinimo tarifą iki 24 proc. įvesti aiškiai vėluojama. Tai reikėjo, pasak jo, padaryti maždaug prieš 2-3 metus. Anot jo, 2008 metais Lietuva išliks viena iš daugiausiai darbo jėgą apmokestinančių Europos Sąjungos šalių ir negalės sėkmingai konkuruoti, nes daugumoje šalių gyventojų pajamų mokesčiai yra mažesni nei 20 proc.
Taigi, brangieji, labai gaila, bet net ir tokį kaip ir teigiamą dalyką, net, galima sakyti, neišvengiamą dalyką valdžia vėl mums pateikia kaip savo malonės ir rūpesčio raštą. O juk esmė yra tokia, kad Lietuvoje jau nebegalima toliau gyventi, kai spaudžia tokia mokesčių našta. Nesikuria naujos darbo vietos, užšaldomi atlyginimai, galų gale patys darbdaviai pajuto, kad žmonės bėga iš Lietuvos. Posakis “Dukra dirba užsienyje” tapo jau toks pat banalus kaip ir “Žalgiris” pralaimėjo”. Valdžia nebeturi kur trauktis. Todėl netikiu valdžios geranoriškumu, ir viskas. Ypač kai žinia pasirodo balandžio 1 dieną.

1 komentaras:

Anonimiškas rašė...

Paveluotai ir atsargiai :)