trečiadienis, balandžio 06, 2011

Lietuva ir Izaijas


Šiemet nusprendžiau nuosekliai perskaityti Bibliją nuo pradžios. Dabar sėdžiu Izaijo pranašystėje. Izaijas kalbėjo visai tautai, ką jie turi daryti, kaip bus, ko laukti, ką Dievas yra nusprendęs.Skaitydamas aptikau, kad tai, kas parašyta. tinka ne tik žydų tautai, bet ir lietuvių.
 Tautos dviem būdais reaguoja į Dievo žinią - priima arba atmeta. Dievas ne kartą siuntė pranašus žydams, tačiau dauguma iš jų buvo persekioti, ignoruoti arba nužudyti. Tarsi atsikračius pranašo problema išnyks. Tačiau problema yra ne pranašas, o tai ką skelbia jis iš Dievo.
Biblija sako "Jei jūs noriai klausysite manęs, valgysite krašto gėrybes. bet jei jūs priešinsitės ir maištausite, jus praris kardas". Izaijo 1;19-20.
Vyrą ar moterį iš Dievo galima nužudyti, įkalinti, ištremti, tačiau Dievo žodžio panaikinti neįmanoma. Lietuva istoriškai buvo viena iš tolerantiškiausių valstybių Europoje, viena iš didžiausių, tačiau, kaip ji reagavo į Dievo žodį? Reformacijos laiku Dievas pasiuntė ne vieną savo vyrą - Mažvydą, Rapalionį, Kulvietį. Kas su jais atsitiko? Ogi buvo atstumti, persekioti ir ištremti. Vadovaujama jėzuitų kontreformacija triumfavo - prievarta, klasta ir persekiojimai užgesino. Problema buvo išspręsta - maištininkai nubausti, tradicijos išsaugotos. Bet Dievas pasakė:" jei jūs priešinsitės ir maištausite, jus praris kardas".  
Nereikėjo ilgai laukti - trys padalinimai ir Lietuvos, kaip valstybės, neliko. Kardas prarijo tiesiogine prasme.  Pavojinga priešintis Dievui. Tą patvirtina mūsų istorija.

7 komentarai:

Zita rašė...

Ale taigi žiauriai tu čia - dėl trijų Dievo vyrų visą valstybę į tris dalis :(
Prisimenu kaip per istorijos pamokas pasvajodavom apie valstybės sujungimą ir buvusios šlovės sugrąžinimą. svajonės taip ir liko tik svajonėm. O patys tarpe savęs ir toliau pjaudavomės ir niaudavomės, net į vieningą klasę nsugebėjom susijungti, kur jau ten valstybės jungimas :)

Linas rašė...

Nu ir moterų buvo buvo:)

Unknown rašė...

skaudi tema... ir idomus pritaikymas. "Nes daug pašauktų, bet maža išrinktų" (Mato 22:14)

Linas rašė...

Tai jau taip

Anonimiškas rašė...

"Kaip noriu taip interpretuoju" vadinasi taikomas metodas, kaip susiję jėzuitai ir universitetas su kolegijom, laudies švietimas su karalių moralinę degredacija, bei geopolitine situacija su pranašu Izaiju??? autoriui palinkėčiau ne vien skaityti, bet ir išmokti kritiškiau vertinti. Kad būčiau nešališkas pasirašau katalikas:))

Linas rašė...

Na, jums reiktų katalikų katekizmą paskaityt, va ten tai pamatytute interpretacijos aukštąjį pilotažą. Aišku, kad procesai buvo sudėtingi, tačiau Lietuva žlugo būtent kai atmetė reformaciją - pasidarė uždara, siaura, degradavusi ir susiskaldžiusi. Viena kas liko, tai lietuvių kalba. Jei ne reformacija, kalbėtume dabar čia "pa prostu".

Anonimiškas rašė...

Amen Linai, tikrai viena Dvasia Dievo veikia. Šį balandį irgi žvelgiu į lietuvių tautą pro Izraelio tautos istoriją, o dar kai randu tikinčių žmonių mintis tokias pačias, tai tik padrasina :).