ketvirtadienis, vasario 25, 2010

Ko reikia laimei?


Radau įdomią analizę. JAV psichologai tyrė, kas daro žmogų laimingesnį. Nemažai žmonių perėjo, padarė išvadas, išskyrė 5 pagrindinius dalykus arba bruožus, kurie ženkliai prisideda prie laimės pojūčio.
1.Dėkingumas. Turiu pasakyti, kad nustebau be galo. Pasirodo, dėkingi kažkam žmonės jaučiasi laimingesni už kitus. Nuo savęs pridėčiau, kad dėkingas žmogus chamu nebūna. Jis natūraliai kitą vertina aukščiau už save.
2.Optimistiškas požiūris. Atskleidė seną taisyklę, kad kokį savo gyvenimo paveikslą žmogus piešia prieš save, taip ir jaučiasi. Išties, optimistai nesijaučia nevykėliais.
3.Mokėjimas džiaugtis savo pasiekimais. Biblija sako:"Kvailio akys - žemės pakraščiuose". Kitaip sakant, jis nemoka vertinti ir džiaugtis, kas yra šalia, jam vertingi dalykai yra toli. Lietuviai ypač mėgsta graužti save už tai, ko nepadarė, užuot džiaugęsi, ką jau padarė.
4. Išnaudoti savo stipriąsias puses. Žmogus, kuris nesigėdina savo silpnų pusių, paprastai moka panaudoti tas puses, kurios stipriausios. Kitaip sakant, jis nesijaudina, kad nesugeba sutaisyti elektros prietaiso, bet džiaugiasi, kad moka bendrauti, išmano apie gėles ir t.t.
5. Daro gerą kitiems. Psichologai nustatė, kad tie, kurie aukoja kitiems savo laiką, pinigus, sugebėjimus, talentus - jaučiasi laimingesni. Biblija sako:"Palaiminčiau duoti, negu imti".

Apibendrindamas galiu pridėti, kad psichologams nereikėtų tiek vargti, jeigu jie studijuotų Bibliją, nes praktiškai visi šitie bruožai aiškiai užrašyti šioje knygoje.Tačiau kartu smagu, kad ir jie prieina tokių išvadų, kurios patvirtina tai, kas užrašyta. Mane tik nustebino ir privertė pergalvoti pirmas punktas - dėkingumas. Išties, šiais laikais tai beveik pamiršta savybė. Žiūrėk, pasaulio vandenys ir tavo dėkingumą sustingdo.

4 komentarai:

Olgerdas rašė...

Ajai koks dviratukas :).Kap su tokiu vazuoc ?Ratai nesisuks gi net.

Emanuelis rašė...

A tikrai dekinguma daznai uzmirstu, pamoka man, reikes prisiminti :).
Kur parduoda tokius dviracius? Noriu tokio :)))

Linas rašė...

dviračiai atskirai, ledai atskirai:)

Kristina rašė...

Tikrai, reiketu psichologams labai gerai Biblija paskaityti:))