šeštadienis, birželio 16, 2007

Teresėlė ir Leninas

Atostogaudamas daug klausiau radijo, ypač man įstrigo pasakojimai apie katalikų organizuotą žygį - Teresėlės palaikų rodymą ir vežiojimą po Lietuvą. Ko tik neprisiklausiau - ašaringos moterys dūsavo, kaip jose apsigyveno Teresėlės dvasia, kiti pasakojo, kad tiesiog juto, kaip Teresėlė fiziškai yra greta ir patyrė vadinamąjį "šventųjų bendravimą", stebuklus ir t.t.Tiesa, pasakotojai jautėsi kiek nejaukiai ir patys suprato, kad jų lyrizmas prie mirusio žmogaus palaikų vežiojimo atrodo keistai, o kai kada ir kvailai, tad būtinai pridurdavo:"Tai suprasti galima tik tikėjimu, o ne protu".
Klausant šitų postringavimų norisi pasakyti, kad tikėjimas remiasi Dievu ir Jo žodžiu, o jei nereikai tikėjimo proto, tai Dievas jo mums ir nebūtų davęs. Šiuo atveju panašu, kad kai kurie žmonės proto patys atsisako klausyti ir bando dangstytis "tikėjimu". Tikėjimas negali remtis nabašninko tampymu po pasaulį. "Kūnas be dvasios yra miręs", -sako Biblija ir jokio lyrizmo ir dvasingumo. "Iš dulkės kilai, dulke virsi",- sakoma Pradžios knygoje.
Miręs kūnas tėra kūnas, kuriame nieko nėra ir būti negali, tai tas pats kas nešioti gyvatės odos išnarą ir aiškinti, kad čia yra gyvatė.Katalikybė atsakinga už tai, kad parodo tikėjimą, kaip kažkokių keistuolių ir nevispročių susirinkimą, garbinančių mirtį ir atliekančių keistus ritualus. Leiskite paklausti, kur katalikiškas triūbinamas mirusiųjų pagerbimas, kai mirusį žmogų tampo po pasaulį?
Arba dar gražiau - tūlas katalikų docentas aiškina, kad kaip duona sulaužoma per vakarienę, taip ir "šventųjų" palaikai padalinami dalimis, kad visiems atitektų. Kas čia dabar? ne tik kad ramybės neduoda, bet dar ir gabalais sukapoja kūną - jokiu "tikėjimu" to nepridengsi, nes mano galva, tai elementariai nežmoniška.Ir Dievas kišti prie tokių nesąmonių negalima, net nusikalstama.
Beje, kaip paskutinį argumentą galiu pasakyti, kad yra dar vienas galingas neužkastas kūnas - Lenino. Tik komunistai nesugalvoja jo sukapoti į gabalus ir išsiuntinėti po pasaulį, kad komunizmas sparčiau plistų. Įsivaizduokit, kas darytųsi, jei kas nors pateiktų tokią įdėją?
Beje, vežioti Lenimo palaikus po pasaulį jau buvo sumanyta, bet komunistai pasipriešino - čia ne cirkas, o miręs žmogus, kurį gerbti reikia, tada buvo tokia jų nuomonė ir pozicija.

17 komentarų:

Anonimiškas rašė...

Man patiko kaip vienas vaikas paklausė: - Tėti, o kodėl ją (Teresę) išardė?
Neturiu ką bepridurti.

Anonimiškas rašė...

Tai nera kuno garbinimas, tai yra parodimas, kad kiekvienas zmogus yra kazkiek sventas ir kad nesvarbu kas jis, jis gali buti arciau Dievo, jam tarnauti. Tai ne kaip stabo garbinimas, o kaip pasake vienas kunigas, zmonems lengviau tiketi kai jie mato kazka realaus. Na, tingiu as ilgai rasyti savo minti issakant.

Anonimiškas rašė...

Varge, pasirodo, kiek praziopsojau, kol isvaziavus buvau! Ten ne radijo neklausiau ir visa sv. Teresele prazioplinau! :0) Dabar tai nuostolis kokis :0) Liksiu dabar nepasventejus ne biskio, reiks kompensacijos kokios nors- zemiu nuo kalno, kur Kristu kryziavo gaut ( idomu, kiek jau kalnu pardave?) ar kokia arplaisa kryziaus! ( idomu, ar ne, kad po Kristaus jau 2000m. praejo, o jie vis dar turi visko parduot! O sako stebuklu nebuna!) :0)
Rutai- tai jei nori paziuret, kad kiekvienas zmogus sventas, i kaimyna paziurek arba i save, pav. :0)

Anonimiškas rašė...

Zinot, ponai filosofai, Lenino ir Tereseliu gerbejai :0) ka as jum pasakysiu? Ogi va galvoju kazkaip siandien, kodel zmonems budinga i kazka lygiuotis? Na kodel? Kodel viena moteris su nostalgija rase, kad va ji jauna norejo but panasi i Tereskova? Ir tarsi tai gerai. Ar gerai? O gal mano nesveikas mastymas, nes galiu tiesiog labai zavetis kazkuo, bet buti norejau visada tik savimi :0) Galvoju galvoju, bet niekad ir augdama nenorejau buti kaip kazkas. Man uzstrigo, nes pastebejau, kad kai kas nori but panasus net i mane! Jau aciu, man tai nepatinka, nesu joks pavyzdys niekam :0) Dievas yra, tegul i ji ir lygiuojas, kas jau nori tobulumo... :0) Man patinka kai kurie zmones, patiktu, kad daugiau tokiu butu, bet gyvenime nepagalvociau, kad man butinai reik tu paciu dalyku ar vertybiu, kaip ju! Juk gyvenimai tokie graziai individualus. As nu jau nieko neturiu, tikrai, bet vakar toki architekta svecia turejau (man puikus jo beveik visi darbai, kuo toliau, tuo geresni), tai pav. jam butinai prireike tokio telefono, kaip mano :0) Cia biski ne i tema, aisku, bet jo pacio puikus tel., gal suveike ambicijos, kad mano tokios vargses daug geresnis? :0) Sake nusipirks gryzes i savo miesta :0) Arba pazistama... Nusipirko nusiziurejus toki, kaip mano suniuka ir kaskart lygina atvaziavus, kad uzaugtu, kaip mano! Ne mazesnis ar grazesnis, bet va jai reik lygiai, kaip mano :0) Tai cia apie daiktus kalbant, bet is esmes ar gerai lygiuotis i izymybes, net i tevus? Kam? Reiketu siekti gyvenime kazko, ar ne? Bet gal savito, kodel zmones nepagalvoja, kad gal nepanestu to tobulo nastos arba tai, kas gerai kazkam, tau gali atnest visiska diskomforta :0) Nors ir kaip tai tobula atrodytu is salies :0) Aisku, pav. as noreciau kai kuriu budo bruozu, kaip kai kuriu zmoniu ar daugiau proto smegeninej... :0) Bet, kaip sako liaudis, jei, kai Dievas prota dalino, prie papu eilej stovejai, kai ner ko per daug paskui ir noret... Cia as ta prasme, kad nereik i kazka lygiuotis, gal reik tiesiog save auginti? Ne kaip Teresele, da Vinci ar Ensteina ( be to jo, sako, ir smegenys buvo kitokios), bet kaip SAVE- ZMOGU! :0)
Gerai, lekiu isleistuves daryt darbe. Bet zinokit nusprendziau be alkoholio! :0) O, kokia as gera!!! Snapsas- nesveikata! Lygiuokites i mane :0))))

Anonimiškas rašė...

ytdngiuxNa nereikia cia taip ziauriai Linai. Ne palaikus, o relikvijas vezioja. Manau tiksliausiai apibudintu ortodoksu terminas - moshchi. Manau dar nepamirse rusu kalbos supras apie kokia galybe eina kalba... Istorijoje visokiu atveju buvo... Na kad ir Tomo Akviniecio istorija :) taciau zinant, kad Dievas mums laiks nuo laiko duoda kazka apciuopiamo pagerbti zmoniu, kurie buvo ir yra pavyzdziai gyvenimo tikejimu nera blogai. Blogai kai zmones ta maza dalelyte sureiksmina ir is to pasidaro savo tikejima (cia labai tinka tavo pvz su Leninu). Nepamirskim, kad yra 3 pagarbos isteiskimo budai - Hyperdulija - garbinimas jis Skirtas Tik Dievui. Dulija – skirtas Pagerbti Šv. Marijai ir Latrija – pagarba – visiems sventiesiems.
Aisku, jei ieškosim vieni pas kitus voratinklių ir dulkiu, tai tikrai ilgai metysimes pagaliukais ir akmenukais  Galeciau cia pacituoti Jezaus zodzius apie krislus-rastus, ir dar pora, bet kaip tiktas katalikas nedaznai skaitau Sventaji Rasta :) Siaip jei kas nori placiau apsisviesti apsilankykit - http://www.svteresele.lt
Mamka, dar nepavelavai, relikvijos keliaus po Lietuva dar iki liepos 1d. dabar lyg ir apie Moletus keliauja.

Arturas

Anonimiškas rašė...

Arturai, tikrosios relikvijos ir yra sventojo kunas ar jo kuno dalys :0) Gal nesupratai? ( cia pagal tikinciuosius) Gali buti daiktai, bet jie tokio sventumo nesuteikia. As tau ir kitiems pasakysiu savo nuomone apie tikrasias Dievo mums paliktas relikvijas :0) - tai dangus tau virs galvos, zvirblis ant palanges, sulinys su lediniu vandeniu tevu kieme, kudikio akys... Ko dar jums reik? Ar norit nuo lavonu uzsikrest sventumu? Pasikniskit po save, istraukit nors dalele to, ka Dievas, jus sukures, noretu matyti jumyse, nereikes tada jums jokiu relikviju... Turiu as savu relikviju rankinuke- tris grazius akmenukus ( dievo kurinijos dalele) ir kosmetinej- velnio pirsta (vis dar neaisku, kuo jis buvo seniai :0), kai rasiu dar ko nors, kas man patiks, isidesiu dar... Ir viskas tiesiai is Dievo stebuklo- is ZEMES!

Linas rašė...

Na Mamka, žinok, jei į tave taip žmonės žiūri ir kopijuoja, tai savo laiku gali būti, kad po mirties ir tave charakiri padarys ir nesios, būk atsargi:)
Beje, labai pavydžiai skaičiau apie tavo atostogas - na nemoku aš taip jausti, čia tik moterims duota.

O Artūrui galiu paskyt, stebiuosi, kaip suktai ir iki kokių nesąmonių prieinama norint pateisinti prietaringumą ar dar kažką. Rašai apie tris garbinimo lygius.
Štai mano atsakomoji formulė, labai lengvai sugalvojama - Yra 3 vagystės lygiai: Prichvatizavimas - iš visų atimama, nugvelbimas - slaptai iš asmens, ir plėšimas - atimama jėga.

Kuris iš šių būdų nėra vagystė?

Kuri iš garbinimo formų nėra garbinimas?

Kai kuriais atvejais reliatyvizmas, prieš kurį dabar pasisako Benediktas xIV, yra persmelkes katalikų teologiją, kai jiems tai naudinga.
Kaip kartą man pasakė kunigas, prispirtas - kuo tu man įrodysi, kad Evangelija yra Dievo žodis? mes turim bažnyčios įsakymus.

Suprantu ką sakai apie ekumenizmo paieškas, bet ant kaulų ekumenizmo niekas nestato. O turėti kitokią nuomonę dar nereiškia, kad automatiškai kiti yra tavo priešai. Reikia siekti tiesos, o ne ieškoti kompromiso, kad tik kas apie tave ko nepagalvotų.

Anonimiškas rašė...

O ar tikėjime būtina kažką įrodinėti? Arba tikima, arba netikima, kad Evangelija yra Dievo žodis. Bet įrodinėjimai čia tikrai yra beprasmiai. Tuo tikėjimas ir skiriasi nuo mokslo...

Anonimiškas rašė...

Labas Mamka. Relikvijos pagal svarbuma skirstomos i tris rusis : - sventojo kunas ar jo dalis (jos yra labiausiai pagerbiamos); - ikapes; - tai kas buvo priliesta prie pirmos rusies relikviju. Taigi Tereseles atveju relikvija kuria gali pasigaminti ir nesioti rankinuke yra roze. ir is Dievo stebuklo :))))))
Arturas

Anonimiškas rašė...

Sveikas Linai.
Nu zinai, skaitau ir ima pyktis :) nu toks muzulmoniskas :)))) Nesupyk pats, bet reiketu paciam Teologija pastudijuoti. Nebutinai katalikiskaja :) Galima pvz. ortodoksus paskaitineti - http://www.krotov.info/ Jie irgi turi pakankamai priakaistu Katalikams del teologiniu dalyku, bet del pagarbos sventiesiems sutariama. Paliulyciau paskaityti Graiku apeigu katalikus, bet manau pulsi priekaistauti, kad cia kataliku propogandos apdirbti (nesuprasti netinkamai!) ortodoksai :). Na paskaitinek zurnala Prizme. Ju tinklapi dabar atnaujina. Ar religija.lt. Nepyk, bet lengviausia yra saukti - nesamone!!! Ypac jei nelabai suvoki reiskini ir zinai apie ji! Nu va ir parasiau piktai. O juk reiketu uz tave pasimelsti :) Sventosios Dvasios litanija :)))
Arturas

Anonimiškas rašė...

Arturui :0) aciu uz patarima, bet rozes dziovinuosi tik gautas is mylimu zmoniu... Tai apie tas relikvijas dar. Geriausia tai tos trecios- kas buvo prisiliete prie kuno ar ne? O jei lavonas buvo su triusikais, o tas lavonas buvo sventasis, tai chana... Visi visa amzinybe stengsis paciupineti, prisiglausti ar bent paziureti... O dar kojines... Fui, kaip nepadoru! Bet logiskai triusai ir liemenukas arciau kuno, net negu ikapes. Tai turi but ypac gerbiami!

Del gerbimo, tai mano nuomone, atsiminti zmogu, gerai apie ji galvoti yra pagerbimas. Padeti gelyte ant kapo... O garbinimas nei gyvuju nei mirusiuju nepuosia. Gal as baisi tikinti, bet labiau tikiu tecio iduotu laimei zaibo trenkto medzio gabaleliu... Ne del to, kad ji zaibas trenke, del to, kad tetis palinkedamas ikrove ten savo gerumo... Gerai, pav. gerbi tuos sventuosius ir gerbk, pasimelsk uz juos ar paubagauk ju pagalbos, bet kuriu galu ten vepsot i visus tuos padurkus? KO? Prasau man paaiskinti :0) pageidautina protingai :0)

Anonimiškas rašė...

Labas mamka. Na siaip tai triusikai yra ykapes. Ir nemanau, kad laidoja nu neskalbtom kojinem :))) Ir geriausia tureti pirmuju - sventojo kuno daliu. Nenoriu didnti pasaku kiekio, bet lyg ir girdejau, kaip vieno sventojo viduramziais nepasidalino 2 baznycios jis pasidaugino :)) Jauti, dar nieks net negalvojo apie klonavima :))) o protingas atsakymas butu tox : nei sventuju relikvijos, nei patys sventieji nėra gerbiami vien dėl jų paciu, bet nukreipiant visą pagarba i Dieva. Relikvijos gerbiamos tik del ju santykio su sventuoju; tuo tarpu sventasis gerbiamas del jo vienybes su Kristumi, kuris vienintelis pasventina zmogu. Taip sventa pagarba, teikiama sventiesiems ir ju relikvijoms, „neklaidzioja“, bet tarsi pakopomis (relikvijos – sventasis – Kristus – Tevas) kryptingai teka i Dieva. Tai pabreze jau ankstyvieji krikscionys. Antai sv. Jeronimas teigia: „mes negarbiname relikviju, bijodami, kad nesilenktume pries kurini, taciau gerbiame kankiniu relikvijas, kad geriau garbintume Ta, kurio kankiniai jie yra, – Kristu“.

Arturas

Linas rašė...

Na man jūsų diskusija patinka apie moteriskus dalykus:)

Artūrai, as tam ir rasau, kad tu pyktum:)

Grabų, kūno dalių ar įkapių nešiojimas yra pagonybė, ir nieko bendro su krikščionybe neturi. Yra trys kvailumo lygiai - kaukštelėjimas, pavažiavimas ir išprotėjimas - visi trys rodo nesveiką proto būseną.

Teologiją - pav katekizmą katalikišką aš varčiau, bet ten tiek daug prieštaravimų Biblijai, kad reikia būti aklam, kad nematytum. Išvedžiojimais to nepridengsi.
Bet jei teologija yra skirta tik pridengti bjauriems sistemos darbams, tai kam ją skaityti?

O dėl relikvijų kaip kelio, tai iš viso nesamonę, nes katalikų garbinama Marija taip pasakė žmonėms apie Jėzų:"Darykite viską, ką jis sakys".

Ar įsivaizduoji Jėzų besimeldžiantį prie Mozės statulos arba prie Jeremijo mažojo piršto nago, arba prie Jonos kraujo buteliuko?
Ne? atrodytų idiotiškai? Tai kodėl katalikai daro taip, kaip jų nemokė Jėzus ir kaip Jis būtų nesielgęs?
Todėl kad užsidengia akis ir ausis, kad tik nieko nei matytų nei girdėtų - mes turim savo bažnyčios įstatymus, protėvių tikėjimą, ir t.t.:)
Kalta sistema. Aš sakau - turėkite, bet nepristatykite to kaip Jėzaus mokymo ir krikščionybės ir bus tyla.

Anonimiškas rašė...

Labas Linai.
Patinka man su tavin susirasineti :)
Na va, prasidejo linksmiausia diskusijos dalis - svaidymasis istraukomis ir Sventojo Rasto :) Man aisku mieliau butu jei mes katekizma cituotumem :))))))
Žmonės net dėdavo ligoniams jo kūną lietusias skepetėles, prijuostes, ir nuo jų pasitraukdavo ligos, išeidavo piktosios dvasios. Apd 19, 12 Taigi, cia jau ne katekizmas, cia Paulius kuris sako - gyvenu ne as, bet Kristus gyvena manyje. Jei buciau ne kalikas tai suprasciau visiskai pazodziui - Pauliaus kunas stebuklingas!!!!! (cia ties siuo atradimu reiketu fejerverku ar kokio nors bugnu gaudesio, na bent jau stabmeldziu sokio ;) ). Isivaizduoji kiek sutaupytu musu valstybele? Nebutu reikalinga visa sveikatos reforma :))) Kad viena ta skepetele mumei... a? Tai jeigu mes nesutinkame del to, kad Pauliaus kunas (dar siam gyvam esant!) pasizymi Kristaus kuno savybemis., iseina, kad Paulius - sarlatanas, magas ir ... nu liezuvis neapsivercia istarti garsiai ir rankos bemaigant klaviatura pinasi.... Nors gal tai visai ne Jezaus Kristaus mokymas... Cia juk Paulius! Su savo mokymu ir pigiais triukais.... :)
Siaip katekizmas tai dar ne visa Teologija. Taciau, kaip matau, paciam nei kataliku, nei ortodoksu, anei protestantu Teologija nepatinka :) O veltui. Yra ten ir neblogu dalyku :) ir pas tuos ir pas anuos... Gal ir priestarauja kaikas.. Gal. Bet pats Jezus buvo priestaravimo zenklas... Ir Baznycios tevai tau nepatinka... Dekui Dievui, Marija patinka :) nors ji nevisada buvo tokia susivokusi, kaip anuo kartu :) Ir gerbia ja ne vien katalikai :) Bet as dziaugiuosi, kad reiski susirupinima dalykais kurie tave neramina. :)
Arturas

Linas rašė...

Jo Artūrai, tu čia taikliai pastebėjai dėl Pauliaus, tik atkreipk dėmesį kad jis buvo gyvas tuo metu. o katalikų šventieji ir jų relikvijos jau po mirties tokiais "galingais" tampa:0 kaip ir pati procedūra visai nelogišką - tarkim, dar nepaskelbus šventuoju, sakykim JP II, vadinasi ir jam melstis negalima, kažkas meldžiasi, pūkšt stebuklas, Vatikanas leidžia tada jam melstis:)

Nesakau, kad nepatinka teologija, bet teologija negali vesti tolyn nuo Šventojo Rašto tiesų arba jas pakeisti. Tai jau ne teologija, o sistema, kuri stengiasi priderinti savo poreikiams Raštą, todėl atmetu tokius dalykus iš karto.
Pavyzdžiui, Jehovos liudytojų teologijai maišo faktas, kad Jėzus lyginamas su Dievu, tai ta teologija ką daro? Ogi pakeičia vieną kitą žodį, arba įveda kita savoką - baigtas kriukis, sistema tampa vientisa, teologija skambanti.

Man jokio skirtumo, ar katalikų teologija aiškina, kad maldos prie paveikslų ir kūno dalių yra "žemesnio" rango, nes Biblija sako "Nesilenk prieš juos ir netarnauk", ar Jahovos liudytojų teologija vietoj "Ir Dievas buvo Žodis" sako "Ir žodis buvo dieviškas" - abeis atvejais atmetu kaip nesąžiningą požiūrį į Dievo žodį ir aiškų prasmės iškraipymą. Ar taip jau čia sudėtinga?

Ar reikėtų studijuoti šitas teologijas tol. kol man smegenys apsineš ir imsiu mąstyti, jo, na gerai, gal ir nieko čia blogo, gal ne taip supratau ir t.t.?

Artūrai, man komjaunimo laikai jau baigėsi, kai mačiau, bet turėjau tylėti - jei matau nesąmonę, tai iš karto ir sakau - nesąmonė

Anonimiškas rašė...

Juokiasi puodas kad katilas juodas :)
Linuk nejuokink, pats fanatiskai tikintis SEKMININKAS, ir juokies is kitos pakraipos tikinciuju - fanatiku :) Tu niekuo nuo ju nesiskiri :)
Grybukas

Linas rašė...

Oje kaip baisiai esu demaskuotas ir dar viešai:)
Yra skirtumas tarp asmenu ir tarp sistemos, žmonės nekalti.

Grybuk, ar tu jau man laužą ar bent kamerą esi paruošusi ar dar ne? Turiu gerų malkų, jei ką galiu paskolinti.