antradienis, birželio 20, 2006

Buvo krikštas


Sekmadienį buvo krikštas.Kai kurie žmonės iki šiol nebuvo pasikrikštiję, taigi buvo puiki proga įrodyti ištikimybę Višpačiui.
Šiaip keista, nes daugelis žmonių vengia šitos temos.Yra painiavos.
Jėzus pasakė:"Kas patikės ir pasikrikštys, bus išgelbėtas"
Taigi esmė ta, kad žmogus pats turi eiti sąmoningai krikštytis, tik tada tas krikštas ir galioja- taip mokė Jėzus, o jei kas daro kitaip - tai ne Jėzaus mokiniai, jei neklauso mokytojo. Mūsuose dauguma yra pakrikštyti(kūdikiais būdami ir patys to neatsimena), bet ne pasikrikštiję patys. Krikštas galioja ne tam kuris krikštija, o tam, kuris krikštijasi.
Iš kitos pusės Jėzus sako, kad išgelbėjimui reikia dviejų dalykų:
1.Tikėjimo.
2.Krikšto.
Pirma eina tikėjimas, o tik vėliau krikštas. Krikštyti kūdikius - tai statyti arklį už vežimo - visiškai sumaišyti tvarką. Suprantu, kad religinės sistemos bijo duoti galimybę žmogui pasirinkti pačiam, juk ims žaltys ir nesikrikštys suaugęs- krištijam, kol da nieko nesupranta. Taip ir vyksta - bet tai yra ir pavojingas kelias - Jėzus sakė:"kas pažeis bent vieną iš mažiausių įsakymų..."
Taigi, Dievui nėra tas pats, kaluso Jo žmonės ar ne.
Džiaugiuosi už tuos, kurie pakluso Jo žodžiui ir krikštijosi sąmoningai.

18 komentarų:

Kristina rašė...

Kas čia dabar darosi:))? Joakimas pasikrikštijo, dabar pas jus, o aš planuoju kita savaite su dar trimis zmogeliukais:) Faina... Iš tikrųjų šlovė Jam, kad atgaivina mūsų širdis;)

Linas rašė...

mes planuojam da po menesio kokio vel kriksta padaryt, yra poreikis zmonems.

Anonimiškas rašė...

Nu tai pasikrikstijo ir kuo tapo? Krikscione? Ar kuo save vadina? O del ankstyvo kriksto, tai puikiai zinai, kad tam yra paskui sutvirtinimo sakramentas pas mus, bet tau aisku tai nesamone :0) Nu ka, sekmes! Belieka jums laukt to rojaus zemej, nors jei tam uztenka vien tiket Jezum, tai manau jus jau turit ten vietele... :0)
Man dar daug reikes padirbet :0) O be to, as nenoreciau i toki roju, kaip jusu, nes tas kitoks kunas labai jau neapibrezta :0) " A jiesli tup kak dierieva, radissia baobabom, i budies baobabom tysciu liet, paka pamrios" Cia as apie save, jei ka :0) Ka gali zinot, koki tada ta kuna tas Dievas sumastes turi :0)
O tai tu cia dabar ka atstovauji? Kaip kunigas ar kaip Jonas krikstytojas koks? As draugiskai klausiu, nesilazdavoju, man idomu, kaip jus manot, kodel jus dar ten prie tos merginos ar moters. Jei ji pati pasikrikstija, kokio velnio ten jum stovet?

Anonimiškas rašė...

Apie kriksta irgi nieko neismanau, bet praktiniu poziuriu, tai kelnikes geriau ant kranto palikti - zmonom maziau darbo but rubelius betvarkant:)))

Linas rašė...

Nu Mamka, negali neurgzt:)?
Aisku kad krikscione, krikstijosi ne vienas zmogus beje.
Del katalikisko sutvirtinimo skramento, tai ne tas pats kas krikstas, va pasiskaityk istraukas is Katalikų katekizmo.
"Sutvirtinimo sakramentas drauge su Krikštu ir Eucharistija yra „į krikščionybę įvedantys sakramentai“, kurių vienybę privalu išsaugoti. Tad reikia tikintiesiems aiškinti, jog tas sakramentas yra būtinas Krikšto malonei atbaig–ti.
90 „Sutvirtinimo sakramentu (pakrikštytieji) tobuliau sujungiami su Bažnyčia, praturtinami ypatinga Šventosios Dvasios jėga...

Daugelį kartų Kristus žadėjo atsiųsti Dvasią,96 o pažadą įvykdė pirmiausia Velykų dieną,
97 po to, dar įspūdingiau, per Sekmines.98 Šventosios Dvasios kupini apaštalai ėmė skelbti „įstabius Dievo darbus“(Apd 2, 11), o Petras pareiškė, kad šis Šventosios Dvasios išliejimas yra mesijinių laikų ženklas.99 Visi, kurie tada patikėjo apaštalų skelbimu ir pasikrikštijo, irgi gavo Šventosios Dvasios dovaną.

1288 „Nuo to meto apaštalai, vykdydami Kristaus valią, rankų uždėjimu perduodavo naujai pakrikštytiesiems Dvasios dovaną, kuri atbaigia Krikšto malonę.

1289 Norint dar geriau išreikšti Šventosios Dvasios dovaną, netrukus rankų uždėjimą papildė patepimas kvapniu aliejumi (krizma)...

Taigi sutvirtinimas(iš viso tokio daikto nėra) katalikų teologijos - Šventosios Dvasios suteikimas žmogui, pagal Bibliją tai turėtų reikšti, kad žmogus prakalbsta kitomis kalbomis, gauna antgamtinę jėgą ir t.t. Noriu paklausti, ar taip ir buna, kai aliejuku patepa pas katalikus?:)
Tusciu formų as prisižiūrėjau da komjaunimo laikais:)
Pasižiūrėk kaip katalikai nurodo į Apaštalų darbus, atsiversk ir paskaityk. Va tada ir galėsi sakyt, ar aš pats susigalvoju, ar jie nedaro kaip reikia.

O šiaip Mamka, nėra MŪSŲ ar JŪSŲ supratimo - yra Biblijos nurodymai. Jei kažkas savivaliauja ir jų nesilaiko, kuo čia aš dėtas?

mano rūpestis - laikytis to, kas pasakyta ir viskas.Taip pat daryčiau net jei vienintelis visoj žemej likčiau.
kaip ir dėl "rojaus", nėra MŪSŲ rojaus, yra rojus, Dievo karalystė, kurį nurodo Biblija, jei kažkam nepatinka, nu aš irgi niekuo dėtas, ne aš sugalvojau, tik pakartojau:)


O dar dėl kūno.taipažiūrėk, ką jėzus sako sadukiejams, kai jie klausia, "kurio gi žmona ji bus prisikėlime? Juk ji buvo visų septynių žmona!”

Jėzus jiems atsakė: “Šio pasaulio vaikai veda ir teka,
35 o kurie pasirodys verti pasiekti aną pasaulį ir mirusiųjų prisikėlimą, tie neves ir netekės.
36 Jie taip pat nebegalės ir mirti, nes, būdami prisikėlimo vaikai, bus lygūs angelams ir bus Dievo vaikai.
37 O kad mirusieji prisikels, nurodė ir Mozė pasakojime apie krūmą, kur jis Viešpatį vadina ‘Abraomo Dievu, Izaoko Dievu ir Jokūbo Dievu’.
Luko 20

Taigi Jėzus aiškių aiškiausiai sako ir nervuoja su savo nesamonem:) ane?:)

Anonimiškas rašė...

Neidealui - del tu rubeliu, tai man irgi graziau butu, kad nuogi krikstytus, va, kaip adomas su ieva, tokie nekalti butu... Ir nuotrauka butu idomiau ziuret... :0))))
Linai, tai jei busim kaip angelai, taigi jie dvasios, nu kur tu matei gyva angela? Su kunu? As nesakau, kad biblijoj blogai parasyta, tik as ta pati gal matau kitaip :0) Isvis kazkokios itartinos asmenybes tie angelai, labai jau neaiskus kazkokie. Bet man laaabai idomu pasidare, ar tavo zmona tiki taip pat, kaip tu? O vyresnioji dukte? Kiek jai metu? Turetu but apie 17-18? Tokio amziaus vaikai paprastai daug visko persvarsto, tai man tik idomu.

Anonimiškas rašė...

Oi mamka, nemyli tu savo kuno, niekaip nenurimsti del jo, vis nori po mirties atsikratyt. Linas, perskaites mano pasompratavimus ir klausimus po zemiau esancio stripsnio diskusija, paklause ar neiskepiau. Visko gali but, nemegstu karscio, man geriau kai lietutis dulksnoja. Bet apsvieskit mane, tamsuoli - ar angelai visad su Dievu kartu buvo, ar Dievas juos irgi susikure? Nu Dievas tai kuna turi - faktas, taigi ir zmogu pagal savo atvaizda sukure.
O del nekaltumo krikstijantis, tai kuo vyresni krikstijasi, tuo maziau sancu del nekaltumo. Jei krikstijantis atleidziamos visos nuodemes, praktiniu poziuriu labiau apsimoka krikstytis senatveje, kai griekai maziau traukia. Nors, kaip Linas raso, rytojaus nera, tik si diena. Taip kad mamka rinkis - krikstijies dabar pagal krikscioniskus reikalavimus, arba su manim i pragara:)))

Anonimiškas rašė...

maladec neidealas. Taip galima ir mamka is religijos isputyt... :-)

Beje gers straipsniuks apie musu "fruktus" http://www.kaunodiena.lt/lt/?id=6&aid=38570

Anonimiškas rašė...

Robertai, isputyt - nuo zodzio "pute" ? Oi, tpfu tpfu, kad mane kur, eisiu burna issiplaut :0))) Zinai, kazkaip jau ka turiu, tai turiu, toki pojuti, kaip vidine laisve, taigi nei linas, nei neidealas manes neisputys :0))) Nebent man paciai kazkas idomus pasirodytu :0) Jau kazkaip ne tas amzius, kad stipriai savo tikejima keisciau, gal tik pasipildo jis, bet tikrai ne is jusu didziai gerbiamieji :0) Cia as tik ilsiuosi, o isvadas apie tikejima, kaip ir apie viska gyvenime darau tik pati, taip, kaip man savaime gaunasi, kaip sugebu suprast :0)
Neidealai, kas zino, gal kada ir rasiu vyra, paskui kuri nors ir i pragara... :0)

Anonimiškas rašė...

Aciu, mamka, kad nors vilties palieki:)
Linai, tu ka, Dievo rustybe ant mano kompo uzsiuntei: po tavo zinutes emailas nustojo veikes:(

Anonimiškas rašė...

Cia tave dievas pakorojo, viskas aisku :0) Cha cha cha :0) Ot dabar mokykis telepatiskai bendraut, kaip tikintieji su dievu :0)

Linas rašė...

nu pakvipo ozonu:)?

Kadangineidealas ir mamka paprase paiiakinti "sakramenta" kriksto(is vis galvoju klausti - gerai, jei kožnas katalikas per vaikų krikštą užduotų klebonėliui tiek klausimų -i kurios pusės, kodėl ne panardina, kam apdeda ranksluošciu, kodėl ant galvos o ne ant uodegos pila ir t,t, - samoningumo lygis butu daug didesnis).
A Biblija nurodo tik tiek - krikstijasi suauge, savo noru, apsisprendę - Jėzus liepė pasikrikštyti, o Morkaus16 sk. Jėzus liepia mokiniams krištyti, taigi, vieni krikštija, kiti -krikštijasi.
Šiaip tai yra sandora su Dievu ir jokios magijos nėra. Krikštas simbolizuoja Kristaus mirtį - kaip jis buvo palaidotas, taip žmogus "palaidojamas" po vandeniu, kaip Kristus prisikėlė naujam gyvenimui, taip iš vandens žmogus pakyla naujam gyvenimui. "Kas yra Kristuje, tas naujas kūrinys".
Taigi, vandenyje paliekamas senas žmogus, gyventi ima naujas žmogus, o jau tada pagal pažadą žmogus gali priimti Šventosios Dvasios dovaną.Beje, vanduo bus šito žmogaus liudininkas per paskutinį teismą, kad jis įvykdė viską, kas reikia.
Tai tiek.

Mamka, matai kai kalbi apie angelus ar dar ką ir pyksti dėl kažkokių nasąmonių, tai tu pyk ne ant manes, o ant tos organizacijos, kuri tokius vaizdinius nenormalius tau ir suformavo - mažučiai gražučiai, nekaltučiai, neįdomučiai:)
Biblija ne taip pateikia angelus - tai yra pasiuntiniai, kartais ateinantys pas žmones, anaiptol nėra geri kaip galima įsivaizduoti ir t.t. Pav Marija issigando, pranasai krisdavo ant žemės kaip negyvi, kai pasirodydavo angelai, nes žmogaus kūnas negali pakelti jų šventumo ir Dievo šlovės, kuri atsispindi angeluose.
Nori pamatyti tikrą vaizdą -skaityk Bibliją. Kito kelio nėr, nebent koks dvasingas kunigas Kaune atsirastų, kad patikėtum juo besalygiskai.

Išvis Mamka, kalbant apie tikėjimą, mesk iš galvos tą įvaizdį, kad tikėjimas reikalingas tik mažiems vaikams gąsdinti ir senoms davatkoms, bo jos nieko kito jau negali:)

Anonimiškas rašė...

Labai atsiprasau mamka, bet norejau parasyti išpurtyt. Žinai per ta greita rasti kartais raides praledziu. Atleisk dar karta.

Anonimiškas rašė...

Man mamkos tikejimas lab grazus. Kad ir tureciau tokia galia, visvien nenoreciau jo nei ispurtyt nei isputyt:)))

Anonimiškas rašė...

As norejau pasakyti - išpurtyt iš religijos o ne iš tikėjimo :-)
Tai du labai skirtingi dalykai. Religija tai forma o tikėjimas turinys. Jeigu lieka tik forma, tai labai liudna. Kaip pvz. gero smuiko deklas. Koks geras tas deklas bebutu juo nepagrosi. Taip ir su religija. Jeigu liko tik apeigos ir daugelis net nezino ka jos reiskia - tai neveiks. Tikejimas yra veiksmas.

Anonimiškas rašė...

As ir nepagalvojau, kazkaip i kruva sueidavo. Ar labai svarbu forma, kai turinys grazus?

Anonimiškas rašė...

Neidealui. Apastalas Paulius sako kad TA lobi mes laikome moliniuose o ne auksiniuose induose, taigi manu, kad ir forma svarbu. Be to, kai forma pradeda uzgozti turini tai irgi negerai. Taigi mums rinktis.
Beje, Kristu reikejo pabuciuoti, kad romos kareiviai atpazintu ji is kitu. Siandien JO tariamo vietininko pabuciuoti nereiketu. :-) Ko gero net neprieitum. :-) Siulau pamastyti apie tai.

Anonimiškas rašė...

Lee parase:

"Vakar Linas parašė apie keleto žmonių krikštą Anykščiuose. Visada džiugu girdėti apie žmones atsiduodančius Dievui. Iš tikrųjų, krikštas yra labai svarbu. Mano draugas, Linas parašė: [...]"
Krikšto tikslas