penktadienis, rugpjūčio 04, 2006

Apie artimo meilę iš arčiau

Kalbant apie vieną rašytoją, čia man buvo mestelėta apie artimo meilę, jo, ko jau turiu tai turiu, ypač kas liečia kultinius rašytojus, aktorius, ir šiaip šviesuolius. Deja, turiu pasakyti, kad dažniausiai tie žmonės tampa žinomi vadovaudamiesi šio pasaulio sistema, puikiai įvaldę informacijos pateikimo meną ir t.t. Pav. manęs nė kiek nenustebino Melo Gibsono girti viražai ir keiksmai žydų atžvilgiu, nes atidžiau įsižiūrėjus ir taip matėsi, kad už to jo "krikščioniško" kevalo nėra turinio. Tik kyla klausimas, kaip čia išeina, kad krikščionys liko taip apgauti?
Kai daugelis spango apie "Kristaus kančios" gelmę ir sukrečiamumą, jau tada sakiau, kad ten ne filmas, o holivudo sado - mazohistinis niekalas,su antisemitizmo atspalviu, parodomoji M.Gibsono kaukė pelnui išsunkti. Aišku, tada tai buvo labai nepopuliarus požiūris, buvau apkaltintas bereikalingu kabinėjimusi ir nežinojimu, ko noriu ir nesupratimu bendro reikalo, galų gale ta pačia "artimo meilės stoka", nes buvo vos ne tikima, kad "visi netikintys po filmo susimąstys", pats Gibsonas dalyvavo po visą pasaulį krikščionių konferencijose ir pristatinėjo filmo ištraukas.
Aišku, dabar Gibsonas "tinkamai" atsiprašys, net "atgailaus", jei tik jam tai padės verslo reikaluose.
Va tokiems bajeriams aš meilės tikrai neturiu ir neturėsiu. Aišku, "spardyti" Gibsoną jau po laiko, galiu suprasti, kad girtas važiavo, kad girtas keikėsi ir dar visokių dalykų prišnekėjo, bet šito naudos sunkimo modelio - ne, puikiai jį pažįstu, kad ir kokiom formom jis pasirodo. Čia jau gal be manęs kaip nors apseis, atsiras daug užtarėjų.
O kaip nelikti apdurnintam - labai paprasta, Jėzus mokė:"Geras medis neduoda blogų vaisių".
Taigi į vaisius, o ne į medį reikia žiūrėti. Keistas būtų žmogus, jei natūraliai miške ieškotų vaisių priklausomai nuo medžio dydžio.
Juk yra atvirkščiai - vaisiai nepriklauso nuo medžio dydžio, o nuo rūšies:)

12 komentarų:

Anonimiškas rašė...

Tai sakai tas filmas sado- mazochistinis? :0) Oi oi oi, kokie mes jautrus... Cia anekdota prisiminiau: " eina jureivis, ziuri- mergina stovi prie molo, zvelgia svajingai i jura... Galvoja, pakibinsiu. Priejo, taukst su irklu per galva, ta ir nukrito... O jureivis nueidamas : oi oi oi kokie mes jautrus..." :0)

Anonimiškas rašė...

Nelabai supratau ka bendro turi Gibsono keiksmai zydu atzvilgiu, girti virazai ir "krikscioniskas kevalas". Pats rasei, jei gerai pamenu, kad svarbu tiket ir tada gali uzmusinet zmones, daryt griekus - vis vien busi isganytas. Arba - gali but geras zmogus, bet jei netikesi - busi pasmerktas. Iseina, kad tikejimas susijes tik su isganymu, o gerumas, teisingumas - kiekvieno pasirinkimo reikalas. Svarbu parinkt reikiama Biblijos eilute ir susirast savo poelgiui pateisinima, o Biblija neplona knyga, daug ko galima rast. Smarkiai kritikuoji tiek arabus, tiek lietuvius, amerikiecius, negi nemanai, kad yra ir zydu, vertu kritikos ar keiksmazodzio? O gal apie isrinktos tautos atstovus negalima nei vieno blogo zodzio?
Supratau, kad, jei galetum, visiems uzdraustum naudot vadinamaji piara, reklama ir t.t. Tikriausia tik teisingai tikintiems paliktum teise skleist savo moksla, misionieriaut, nors tai ir yra tas pats piaras:)))?
Oi, nebnoriu daugiau apie tai. Vel izvelgiu dvigubus standartus. Gal pranojiskas daraus?

Anonimiškas rašė...

Sveikas neidealai, Atsakyk tu man i viena klausima - kas yra Tiesa? Tada, manau, galesime pakalbeti ir apie standartus...

Linas rašė...

Nu neidealas ale tu ir pikts, piktesnis net uz mane:)
Teisybe sakai - Biblija neplona knyga, atvažiuosi, gausi per galva, kaip tik susiradau labai stora vertimą:)
Gibsono veiksmai tiek susije, kad jis savo filma pirmiausia prastuminejo per krikscioniska aplinka, sakydamas ugningas kalbas ir t.t. biski apie tai zinot
reikia daugiau, kad suprastum.
O del zydu, aisku yra visokiu, bet yra tioks reiskinys kaip antisemitizmas - pasauli valdo ir dėl visko kalti zydai:)

Nu kap mokslininkas tu ir isvadas padarei:"Pats rasei, jei gerai pamenu, kad svarbu tiket ir tada gali uzmusinet zmones, daryt griekus":)
Nu pirma as taip niekur nerasiau, antra, tai, kad krikscionis negyvena pagal 10 Dievo isakymu, nereiskia, kad jis daro tai, ką draudžia istatymas, pav vagia, užmušinėja ir t.t., nes jam net į galvą neateina tokie dalykai.Yra naujas istatymas apie kuri tu kol kas nieko nežinai.


Paimkim teorine prielaidą - Lietuvoj 80 procentų tų, kuriė tiki ir gyvena pagal 10 isakymu.Visi vaikai mokyklose mintinai juos iškala ir kas iš to?
Mokykloje išnyko prievarta, patyčios?Lietuvoj nėra nužudymų, vagysčių ir t.t.?

Katalikai apsigauna, kad laikydamiesi 10 isakymu (beje, tai suprimityvintas variantas, nes įsakymų yra kur kas daugiau) jie atitiks visus standartus ir visuomene sužydės:)
Biblija sako, kad žmogus nepajėgus laikytis tų 10 įsakymų, todėl beviltiška jų ir laikytis.

Jei labai nori laikytis 10 isakymu, tai as tau paprastesnį isakyma duosiu - paauk iki Sabonio ugio:)
Beje, labai apie tai mėgsta postringaut tie, kurie net nebandė laikytis, o jei pabandytum, pamatytum, kad esi beviltiškas:)
Va tam ir skirtas, beje, istatymas.
O kurie pamato savo beviltiškumą, tie supranta, kad be Jėzaus, deja, yra nieko verti.
bet aišku, čia ne apie tave - tu esi padorus žmogus, o aš - ne. Iš prigimties esu sukčius, vagis, paleistuvis, melagis ir t.t.
Taigi ir skirtumas toks - kai pamačiau savo paveikslą, nelikau sužavėtas kaip ir supratau, kad pats negaliu savęs pakeisti.

Mamaka, o kaip tavo svečias, ar jau atėjo į protą, ar toliau užsiimi reanimacija?

Anonimiškas rašė...

Na mano svecias buna... Nenoriu juokauti, nes nejuokinga tokie dalykai, kai esi arti. Gaila jo nusikamavusios zmonos, ji be galo jautri moteriske, tegu pailsi... Manau jai reikejo perlipt per save, kad pas mus isleistu, nes ji mane manau laiko tokia muzike tipiska kauniete, kuriai viskas pofig ir del nieko nesijaudinancia. Ji sako, tu viska pergyveni kitaip, tu stipri, tu neimi i galva... Ka galiu jai pasakyt? Nenoriu nieko sakyt, nenoriu pasakot, kad ir tokios " stiprios" bobules, kaip as :0)kartais naktimis pajegdavo Dievo paprasyt tik vieno dalyko " Viespatie, tik leisk man neprabust ryte, tik leisk man neprabust..." Bet ryte eini, juokiesi ir gyveni... Nes Dievas kartais kai nori labai moka apsimest neprigirdinciu :0) Viskas bus gerai, nes TURI BUTi gerai, kitaip negali but... As tik vieno niekaip nesuprantu, kodel daug kas mane laiko stipria? As sau ne is tolo i tokia nepanasi... Va man stiprios moterys, tai kurios padare karjera, kur drasios, vairuoja masinas, tokios kur nebijo slidinet nuo kokiu kalnu... Pav. mano mama labai stipri, ji viska gali, kai nori... As nors i mamos gimine, bet net trecdalio neturiu jos stiprybes. Tu man pasakyk, kas tai yra "stipri moteris" ?
Bet viena dalyka juokinga vistiek papasakosiu. Jam zmona idejo 5 litrus filtruoto vandens... :0) Nu negrazu, bet man taip juokinga... Mano vaikai net i arbata karsta kartais prisipila salto vandens is krano, nors as pabaru, kad tryda gaus, o jie taip ten priprate steriliai gyvent, kad eina sau... :0))))

Anonimiškas rašė...

"jei pabandytum, pamatytum, kad esi beviltiškas:)
Va tam ir skirtas, beje, istatymas.
O kurie pamato savo beviltiškumą, tie supranta, kad be Jėzaus, deja, yra nieko verti." Gerai, Linai, kad ispejai - nebandysiu laikytis tu istatymu. Nepilnavertiskumo kompleksu ir taip turiu pakankamai, o tu istatymu laikymasis gali visiskai suzlugdyt, kaip rasai, iskiepyt dar viena priklausomybe:)
Robertai, as rasiau ne apie tiesa ar Tiesa, o apie lygias teises naudotis tais paciais dalykais. Manau, kad i tiesa monopolio taip pat niekas neturi (as cia apie zemiska gyvenima).

Anonimiškas rašė...

Na, Linai, mano svecias protingas, be zalingu iprociu ir, be to, sugebes pats rast tinkamiausia sprendima... O as nesiimu nei Mokytojo, nei psichiatro vaidmens :0) As nesiruosiu jam duoti naujo gyvenimo, jis turi pabut ir gryzt i senaji :0) Be to jie tikintys manau (bet vel gi supratimas apie tikejima musu skirias). As net nesiruosiu jo gaileti, jis nei ligonis mano supratimu, nei vertas gailescio... As tik stengiuos ji suprasti, nesmerkti ir padeti jam vel pradeti juoktis... Be to, jis visada zinojo, kas teisinga... Ir apskritai, nenoriu apie tai cia kalbet, nes mes is kitu pusiu i tai ziurim :0)) Na, siandien turbut mano kompa issives trumpam, tai po keliu dienu parasysiu :0))))

Anonimiškas rašė...

Neidealai, nepulsiu cia ko nors irodineti. Galiu pasakyti tik tiek, kad yra Vienas Asmuo kuris gali pretenduoti i absoliucia tiesa... O seip, jeigu ieskosi, tai rasi.

Linas rašė...

;0Nu mamka, tas tavo pasžįstamas - nors į Luvrą vežk - turtingas, protingas, tikintis ir teisingas:)

Baltušio knygoj apie ameriką sakičiau ten užrašas virš baro:"Jei tu toks protingas, tai kur tavo pinigai":)

Kadangi nesu gailestingasis samarietis, tokiems žmonėms, ypač vyrams, aš sakau tiesiai ir šviesiai:"Jei tu jau toks idealus, tai kaip atsidūrei tokiam mėšle? ir jei esi tikintis, kur tavo Dievas, ką Jis gali?".
Nelabai gailestinga tiesa, bet Biblija sako:"Neapsigaukite, ką žmogus pasėja, tą ir nupjaus". Tavo pažįstamas dabar pjūties būsenoj, ir kaip įtariu, jam nepatinka derlius.
Bet tu žmogus protingas, žinai, kaip elgtis ir šiuo atveju.
man atostogos tesiojasi:)

Anonimiškas rašė...

Va, parveze kompa. Neidealas prajuokino. Sako kompleksu turi pakankamai :0) Kokiu dar tu issigalvoji kompleksu? Zek, parametrai, kaipo puikiausio vyriskio, pusiau mokslininkas ten blyn kazkoks esi, tik lakstyk sau nosi iki debesu uzrietes :0). Va mane tai nuo tokiu protingu vyriskiu kartais kompleksai uzpuola... :0) Rimtai, kai kartais paziuriu, kaip zmones isvardina, ka jie baige ir kokie jie protingi, tai man skrandi uzspazmuoja, nes pasijauciu tokia kvaisa... :0)))) Bet kazkaip istversiu :0) O dievo isakymu reik laikytis, begedziai, tik to vieno " negeisk svetimo..." Tai sunkiausia :0) Jau negana, kad stengiuos nedaryt ko negalima, dar negeist??? Jau tikrai nesazininga...

Anonimiškas rašė...

Ziurekit, kokia grazia daina, t.y. cia is aukojimo giesmiu, radau. Cia Dievui, jeigu ka :0)

Visokiom priemonem mane grieztai globot megina tie, kurie mane siame pasauly myli. Visai kitokia tavo meile, kuri didesne uz ju meile, ir palieki mane tu laisva.
Kad ju as neuzmirsciau, jie niekada manes palikti vieno nesiryzta. Diena praeina po dienos, o tu lieki nematomas.
Jei nesisaukiu as savo maldose taves, jeigu taves sirdy nesinesioju, vis tiek tavoji meile kantriai laukia mano meiles.
(R.Tagore)

Kokia grazi siandien diena!!! Tik man labai danti skauda, tas stomat. israklinejo, sake jei kas skambint, bet dar gal iskesiu. O siaip baiginejas vasara... Eina sau kaip greit, jau reiks grybaut istaikyt nuvaziuot :0)))))

Anonimiškas rašė...

Tagore isvis gerai pavaro!